Kelj je jedna od najhranljivijih namirnica na planeti. Samo jedna porcija ovog povrća zadovoljava više od 100% minimalnih dnevnih potreba za vitaminom C koji je važan za imunitet, kao i više od 200% minimalnih dnevnih potreba za vitaminom A. Takođe, obiluje i mnogim mineralima poput kalijuma, kalcijuma i mangana
Sastojci
- 30 g maslaca
- 1 kašika maslinovog ulja
- 150 g praziluka
- 450 g krompira
- 250-300 g kukuruza šećerca iz konzerve
- 100 g lisnatog kelja
- 1 srednji crni luk
- 2 čena belog luka
- pola kašičice majčine dušice
- 1 l goveđe supe
- mleveni biber, so
- peršun
Priprema:
- U šerpi zagrejati maslac i maslinovo ulje pa dodati praziluk isečen na kolutove, sitno seckani crni i beli luk, te propržiti nekih 2-3 minuta.
- Zatim dodati na kockice isečeni krompir, posoliti, dodati majčinu dušicu i naliti supom. Poklopiti pa kuvati 20 minuta.
- Procediti od tečnosti koju treba sačuvati za kasnije, a masu ispasirati štapnim mikserom.
- U šerpu vratiti tečnost i masu iz blendera, pa dodati oceđeni šećerac i očišćeni lisnati kelj. Dodati seckani peršun. Ostaviti da proključa i kuva nekih 5 minuta, začiniti po ukusu i skloniti sa vatre.
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.