Da bi se napravio ukusan čokoladni mus, potrebno je samo par sastojaka, ali najvažnija stvar jeste kvalitetna čokolada sa najmanje 70% kakaa. Takođe, mus možetepraviti i od bele čokolade, ali ovaj sa crnom je ipak pun pogodak
Sastojci:
- 300g crne čokolade
- 3 jaja
- 500ml slatke pavlake
- 100g šećera
- ekstrakt vanile
- so
Priprema:
- Čokoladnu izlomiti i staviti u posudu, dodati prstovat soli i vanilu. Slatku pavlaku zagrejati do ključanja na laganoj vatri. Umutiti žumanca i dodati u čokoladu. Ugrejanom pavlakom lagano preliti čokoladu da se otopi. Neprestano treba mutiti dok ne dobijemo glatku smesu. Belanca umutiti u čvrsti šne dodajući kašiku po kašiku šećera.
- Kada smesa postane čvrsta, polako počinjemo sa dodavanjem umućenih belanaca u čokoladu, opet kašiku po kašiku, mutiti sve dok ne potrošimo šne. Bitno je da šne lagano ručno umešamo u čokoladu kako bi sačuvali mehuriće vazduha koji smo mućenjm postigli.
- Ali i da termički obradimo jaja. Smesu sipati u pripremljne kalupe za čokoladni mus. Hladiti preko noći, da se stegne. Ukrasiti šarenim srcima, mrvicama, komadom čokolade, sa dva makarunsa ili šta poželite.
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.