Patlidžan nije toliko popularno povrće u Srbiji, ali se u grčkoj kuhinji zdušno koristi i spada u jedan od omiljenih sastojaka mnogih jela. Kao takav, iskoristili su ga i svetogorski monasi za svoje specijalitete kako bi olakšali dane posta
Upravo tako nastala je i ova salata koju možete jesti i u danima posta, piše Grčka kuhinja.
Sastojci:
- 2 crvene pečene paprike
- 6 patlidžana
- 1 mladi luk, sitno iseckan
- 2 čena belog luka
- ½ ceđenog limuna
- 2 kašike vinskog ili jabukovog sirća
- 5 kašika maslinovog ulja
- 1 kašičica soli
- 1 kašika seckanog svežeg peršuna
Priprema:
- Operite patlidžan, osušite ga ubrusom i viljuškom izbodite sa svih strana kako bi se ravnomerno ispekao zajedno sa paprikom. Poređajtena pleh i pecite 40 minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
- Kada je patlidžan pečen, ostavite ga da se ohladi, a potom držeći peteljku skinite kožicu. Stavite patlidžan u cediljku da otpusti sokove.
- Sitno isecite patlidžan i papriku i stavite u jednu činiju. Dodajte i sitno iseckani beli luk.
- Dodajte i peršun, mladi luk, maslinovo ulje, sirće, limunov sok i so po želji. Promešajte i ostavite salatu u frižider da se ohladi par sati, a najbolje preko noći.
- Prijatno!
Sve dodatne informacije možeš pronaći na sajtu Kratak spoj.
Prijavi se OVDE!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.