Iako se kiseli kupus uvek vezuje za salatu, sarmu ili podvarak, postoji još jedno veoma popularno jelo na Severu Srbije koje je došlo iz Mađarske, a reč je o gulašu sa ovim ukiseljenim povrćem. Jelo je voema ukusno i izdašno i možete ga praviti i za dva dana
Sastojci:
- 40 ml ulja (ili masti)
- 500 g svinjske plećke
- 2 glavice crnog luka
- 1 kašika slatke crvene mlevene paprike
- 1 kašika brašna
- 1 češanj belog luka
- 500 g kiselog kupusa
- 1 kašičica smeđeg šećera
- Kim
- So, bibar
- Voda
Priprema:
- Na 20 ml ulja, na jakoj vatri propržite lagano posoljene kockice mesa za gulaš dok ne dobiju lepu boju i tečnost ne ispari. Meso izvadite iz posude pa na preostalo ulje stavite sitno seckani luk. Smanjite vatru i dinstajte dok luk ne omekša. Luku dodajte slatku crvenu mevenu papriku i brašno te pržite 1 minut.
- Vratite meso u posudu i dodajte seckani beli luk. Nalijte sa 2 dl vode i kuvajte dok voda ne ispari, pa dodajte još vode. Nalivajte vodom po potrebi te nastavite kuvanje dok meso ne omekša.
- Kada je meso omekšalo,na 20 ml ulja dinstajte kiseli kupus. Dodajte mu smeđi šećer da izbalansirate kiselost i nastavite kuvanje mešajući još 7 minuta. Kupus dodajte u posudu sa mesom pa začinite kimom i biberom.
- Po potrebi nalijte sa još 2 dl vode i kuvajte zajedno 10 minuta.
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.