Prvi 3780 pregleda 22. Decembar 2024.

Sekeli gulaš sa kiselim kupusom: Pravi zimski ručak!

canva

Iako se kiseli kupus uvek vezuje za salatu, sarmu ili podvarak, postoji još jedno veoma popularno jelo na Severu Srbije koje je došlo iz Mađarske, a reč je o gulašu sa ovim ukiseljenim povrćem. Jelo je voema ukusno i izdašno i možete ga praviti i za dva dana

Sastojci:

  • 40 ml ulja (ili masti)
  • 500 g svinjske plećke
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 kašika slatke crvene mlevene paprike
  • 1 kašika brašna
  • 1 češanj belog luka
  • 500 g kiselog kupusa
  • 1 kašičica smeđeg šećera
  • Kim
  • So, bibar
  • Voda

 | Author: canva canva

Priprema:

  1. Na 20 ml ulja, na jakoj vatri propržite lagano posoljene kockice mesa za gulaš dok ne dobiju lepu boju i tečnost ne ispari. Meso izvadite iz posude pa na preostalo ulje stavite sitno seckani luk. Smanjite vatru i dinstajte dok luk ne omekša. Luku dodajte slatku crvenu mevenu papriku i brašno te pržite 1 minut.
  2. Vratite meso u posudu i dodajte seckani beli luk. Nalijte sa 2 dl vode i kuvajte dok voda ne ispari, pa dodajte još vode. Nalivajte vodom po potrebi te nastavite kuvanje dok meso ne omekša.
  3. Kada je meso omekšalo,na 20 ml ulja dinstajte kiseli kupus. Dodajte mu smeđi šećer da izbalansirate kiselost i nastavite kuvanje mešajući još 7 minuta. Kupus dodajte u posudu sa mesom pa začinite kimom i biberom.
  4. Po potrebi nalijte sa još 2 dl vode i kuvajte zajedno 10 minuta. 

Prijatno!

Tvoja reakcija?