Svake godine za Vaskrs, među domaćicama neka tehnika bojenja jaja postane favorit i tako se uz pomoć Interneta raširi po svetu. Ove godine, pravi svetski hit su mramorna jaja koja možete dobiti na tradicionalan način- farbanjem jaja u lukovini
Pored toga što vam ne treba mnogo truda i vremena da dobijete ova nesvakidašnja jaja, možete ih obojiti na potpuno bezbedan i prirodan način. Pa tako, za žućkasto- zelenu boju možete iskoristiti kurkumu, za zelenkasto- plavu crveni kupus, za crvenu cveklu, za zelenu koprive, ili ih, jednostavno možete farbati u bojama za kolače.
Ako pak nemate mnogo poverenja u prirodne tehnike bojenja jaja, možete nabaviti one koje se inače u prodavnicama prodaju pred Uskrs i biti sigurni da ćete dobiti jaja kao iz bajke!
Sastojci:
- jaja (radije se odlučite za bela)
- lukovina od crvenog, crnog i belog luka
- sitno iseckan beo papir
- mali parčići gaze za uvijanje jaja ili najlon čarapa
- posuda sa vodom u koju ćete potapati jaja
- dublja šerpa
- boja za farbanje
- sirće
- malo ulja za premazivanje
Postupak:
- Jaja ostaviti da odstoje na sobnoj temperaturi nekih sat vremena. Za to vreme iseckajte lukovinu. Najbolje bi bilo da listiće crvenog i crnog luka pomešate i iseckate u nekom blenderu kako biste dobili što približnije oblike lukovine, kao što je prikazano u sledećem videu:
- Sve stavite u jednu manju posudu, a zatim uzimate jaje po jaje, najpre svako ponaosob stavljate u posudu sa vodom, a zatim u posudu sa iseckanom lukovinom. Jednom kada se komadići lukovine zalepe na mokro jaje, uzimate gazu, uvijate jaje i učvrstite ga gumicom. Ponovite ovaj postupak sa svim jajima. Nakon toga, ovako uvezana jaja spustite u šerpu sa pripremljenom farbom i da se pozabavite standardnim kuvanjem.
- Skuvana jaja vadite iz šerpe, odvežete vrećicu od gaze u kojoj su se kuvala i opet ih brzinski potapate u vodu kako bi se ljuspice lukovine skinule čim pre, a onda ih premazujete uljem.
Ukoliko ne želite da jaja kuvate u farbi, možete ih najpre skuvati. Ako niste uspeli da nađete bela jaja, obična jaja stavite na dno šerpe, prelijte vodom. Na 1 l vode je dovoljno sipati 1 dl alkoholnog sirća i kašičicu soli. Jaja kuvajte oko 15 minuta u vodi u koju ste sipali sirće i so. Tokom kuvanja, na površinu će isplivavati pena koju je potrebno skidati. Ostavite kuvana jaja da se prohlade u vodi u kojoj su se kuvala, pa ih lagano istrljajte vlažnom krpom. Za trljanje možete koristiti truleks krpu ili sunđer.
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.