Dragi naši čitaoci, želimo vam srećan praznik uz radostan pozdrav: Hristos vskrse! Ukoliko se niste na vreme pripremili ili volite da iznesete pred goste sveže napravljenu i još toplu sarmu, imamo za vas jedan klasičan recept koji će upotpuniti vašu trpezu
Sastojci:
- 2,5 kg kiselog kupusa
- 500 g svinjskog mlevenog mesa
- 500 g junećeg mlevenog mesa
- 2 glavice crnog luka
- 4 čena belog luka
- 250 g pirinča
- 300 g svinjskih sušenih rebara
- 50 g slanine
- 50 g sremske kobasice
- lovorov list
- jaje
- 2 kašičice soli
- 2 kašičice bibera
- 3 kašičice biljnog začina
- 2 kašičice mlevene paprike
- voda
Za zapršku:
- 20 g masti
- kašika brašna
- 2 kašike mlevene paprike
Priprema:
- Odvojite listove kupusa i potopite ih malo u vodi.
- Četvrtinu glavice iseckajte na kockice.
- Na dno šerpe u kojoj ćete kuvati sarmu stavite nekoliko listova. Preko stavite malo kockica kupusa, seckanu kobasicu i suva rebra.
- Za fil u tiganju propržite crni luk, beli luk i seckanu slaninu. Gotovu smesu istresite u činiju, dodajte mleveno meso (obe vrste), pirinač, jaje i začine pa sve dobro promešajte rukama.
- Uvijajte sarme i ređajte u šerpu. Između stavljajte suva rebra, kobasice i seckan kupus.
- Na kraju ubacite lovorov list, prekrijte listovima kupusa, nalijte nalijte vodom i kuvajte. Prekrijte sarmu tanjirom i kuvajte 3 sata na laganoj vatri. Dolivajte toplu vodu po potrebi.
- Petnaest minuta pred kraj dodajte zapršku.
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.