Šakšuka nam dolazi sa Bliskog Istoka, tačnije iz Tunisa. U ovoj zemlji se šakšuka priprema kao jedno od najvažnijih jela, ali se rado jede i u Laibanu, Maroku, Saudijskoj Arabiji... Pa čak i kod nas
Sastojci:
- 1 glavica crnog luka
- 1 čen belog luka
- nekoliko kašika maslinovog ulja
- 1/2 crvene paprike
- 500 g svežeg paradajza ili jedna konzerva seckanog paradajza
- 1/2 kaašičice kumina
- 1/2 kašičce soli
- 1/4 kašičice bibera
- 1/4 kašičice kajenske paprike (zamenite je ljutom tucanom ako je nemate)
- 4 domaća jaja
- malo fete, po želji
- sveži peršun
Priprema:
- Na maslinovom ulju propržite sitno seckani crni luk i sitno seckani beli luk, uz dodatak soli.
- Dodajte papriku i pržite nekoliko minuta da paprika blago omekša. Dodajte začine pa opet kratko propržite.
- Sitno iseckajte paradajz koji ste prethodno oljuštili pa ga dodajte u tiganj sa povrćem. Krčkajte 10-15 minuta.
- Varjačom napravite 4 udubljenja u koja ćete razbiti jaja. Svako jaje pažljivo razbijte u svoje udubljenje, začinite po ukusu i poklopite. Krčkajte dok se jaje ne skuva onoliko koliko želite.
- Sklonite sa vatre i servirajte uz sveži peršun i nekoliko komadića fete, po želji.
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.