Orah je veoma važna namirnica u ishrani jer obiluje zdravim mastima, amino- kiselinama i mnogim nutrijentima koji su pogodni za naše zdravlje. Kažu i da oblik oraha podseća na izgled ljudskog mozga te se ovo voće preporučuje i za zdravo funkcionisanje ovog organa
Sastojci:
- 250 g oraha
- 1-2 kašičice ulja
- 100-150 g kakao praha
- 100 g mleka u prahu
- 50 g maslaca
- prstohvat soli
- malo muškatnog oraščića, po želji
- 2-3 kašike meda
Priprema:
- Zagrejte rernu na 200 stepeni, orahe rasporedite na pleh tako da su u jednom sloju. Pecite ih 10-15 minuta dok kožica malo ne potamni. Tokom pečenja, promešajte orahe nekoliko puta sa se jednoliko ispeku. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade.
- Istrljajte orahe u čistoj kuhinjskoj krpi da uklonite sa njih koricu koliko možete.
- Ubacite orahe u blender i miksajte. Kada su orasi usitnjeni, dodajte kašičicu ulja.
- Miksajte dok masa ne postane tečnija. Dodajte kakao, mleko u prahu, malo soli i muškatnog oraščića, po želji, pa izmešajte kašikom. Dodajte omekšali maslac isečen na komade. Kad je maslac dobro umešan, dodajte med i miksajte još par minuta da smesa bude što homogenija.
- Prebacite u teglu koja se može dobro da se zatvori i ostavite da se ohladi. Držite u frižideru dobro zatvoreno.
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.