Musaka od krompira je veoma popularno i rašireno jelo, a skoro da joj u potpunosti parira i ona sa tikvicama. Takođe, za njima ne kaska ni musaka od plavog patlidžana, ali mi imamo mnogo bolji recept koji uključuje nekoliko vrsta povrća, a čiji je ukus za pamćenje
Sastojci:
- 4 tikvice
- 2 krompira
- 2 glavice crnog luka
- 2 crvene paprike
- 3 veća paradajza
- 3-4 čena belog luka
- 2 velike šargarepe
- 200g šampinjona
- 100 ml povrtnog bujona
- 2-3 kašike brašna
- So i biber po ukusu
- Suvi začini po ukusu
Priprema:
- Tikvice i krompir iljuštite, operite i iseckajte na tanke kolutove. Luk, paprike, paradajz, beli luk i šargarepu sitno naseckajte. Šampinjone očistite i iseckajte na tanke kriške.
- Na malo vode u tiganju prodinstajte luk dok ne postane staklast. Dodajte šargarepu, papriku i beli luk, te nastavite dinstanje dok povrće ne omekša. Dodajte šampinjone i kuvajte dok ne budu smežurani. Dodajte naseckani paradajz, so, biber i suve začine. Nastavite dinstanje dok se masa ne sjedini, dodajte malo vode po potrebi.
- U manjoj šerpi, pomešajte brašno sa 100 ml povrtnog bujona. Kuvajte na niskoj vatri uz stalno mešanje dok se ne zgusne. Dodajte malo soli po ukusu.
- U dublji pekač stavite sloj krompira, zatim tikvica, pa sloj fila od povrća. Ponovite postupak dok ne potrošite sve sastojke, ali završite sa slojem tikvica. Prelijte sos preko poslednjeg sloja tikvica.
- Zagrejte rernu na 200°C . Pokrijte pekač folijom i pecite oko 45 minuta. Otklonite foliju i pecite još 10-15 minuta dok tikvice na vrhu ne postanu zlatnosmeđe. Izvadite iz rerne, pustite da se malo ohladi i secite na komade. Dekorišite svežim peršunom i poslužite toplo, savetuje Stil.
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.