Prvi 159 pregleda 28. Mart 2025.

Musaka od povrća: Lagan i ukusan obrok za posne dane!

canva

Musaka od krompira je veoma popularno i rašireno jelo, a skoro da joj u potpunosti parira i ona sa tikvicama. Takođe, za njima ne kaska ni musaka od plavog patlidžana, ali mi imamo mnogo bolji recept koji uključuje nekoliko vrsta povrća, a čiji je ukus za pamćenje

Sastojci:

  • 4 tikvice
  • 2 krompira
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 crvene paprike
  • 3 veća paradajza
  • 3-4 čena belog luka
  • 2 velike šargarepe
  • 200g šampinjona
  • 100 ml povrtnog bujona
  • 2-3 kašike brašna
  • So i biber po ukusu
  • Suvi začini po ukusu

 | Author: canva canva

Priprema:

  1. Tikvice i krompir iljuštite, operite i iseckajte na tanke kolutove. Luk, paprike, paradajz, beli luk i šargarepu sitno naseckajte. Šampinjone očistite i iseckajte na tanke kriške.
  2. Na malo vode u tiganju prodinstajte luk dok ne postane staklast. Dodajte šargarepu, papriku i beli luk, te nastavite dinstanje dok povrće ne omekša. Dodajte šampinjone i kuvajte dok ne budu smežurani. Dodajte naseckani paradajz, so, biber i suve začine. Nastavite dinstanje dok se masa ne sjedini, dodajte malo vode po potrebi.
  3. U manjoj šerpi, pomešajte brašno sa 100 ml povrtnog bujona. Kuvajte na niskoj vatri uz stalno mešanje dok se ne zgusne. Dodajte malo soli po ukusu.
  4. U dublji pekač stavite sloj krompira, zatim tikvica, pa sloj fila od povrća. Ponovite postupak dok ne potrošite sve sastojke, ali završite sa slojem tikvica. Prelijte sos preko poslednjeg sloja tikvica.
  5. Zagrejte rernu na 200°C . Pokrijte pekač folijom i pecite oko 45 minuta. Otklonite foliju i pecite još 10-15 minuta dok tikvice na vrhu ne postanu zlatnosmeđe. Izvadite iz rerne, pustite da se malo ohladi i secite na komade. Dekorišite svežim peršunom i poslužite toplo, savetuje Stil.

Prijatno!

Tvoja reakcija?