Prvi 999 pregleda 30. Mart 2025.

Slatka opsesija: Preukusan kolač sa višnjama!

canva

Višnje i čokolada su spoj koji retko ko može da odbije, pa čak i oni koji ne vole voćne poslastice. Ovaj kolač je tako sočan i ukusan da ćete ga često praviti, i to odmah nakon što pojedete prvu turu

Sastojci:

Kora:

  • 4 jajeta
  • 120g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • prstohvat soli
  • 100 ml ulja
  • 120 ml mleka
  • 50 g kakaoa
  • 150 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo

Preliv:

  • 600ml mleka
  • 200g čokolade
  • 1 kašika šećera

Fil:

  • 750 g zaledjenih višanja
  • 7 kašika šećera
  • sok pola limuna
  • 400ml slatke pavlake
  • 250 g maskarpone sira
  • 2 kašike šećera u prahu
  • 2 kesice želatina plus 12 kašika vode

Ganaž:

  • 200 ml slatke pavlake
  • 200 g crne čokolade

 | Author: canva canva

Priprema:

  1. Staviti višnje, šećer i sok od limuna da prokuva, na kratko kuvati da se šećer otopi, a višnje omekšaju. Štapnim mikserom ispasirati i ostaviti da se ohladi.
  2. Za koru umutiti penasto jaja sa šećerom, vanilin šećerom i prstohvatom soli. Zatim dodati ulje i mleko, kratko mutiti. Brašno, kakao i pzp pomešati , dodavati kašiku po kašiku uz stalno mućenje. Smesu sipati u pleh i peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 min. Proveriti drvenim štapićem. Za to vreme spremiti preliv. Prokuvati mleko sa šećerom i čokoladom da se čokolada skroz otopi. Pečenu koru preliti toplim prelivom i ostaviti da se ohladi.
  3. Želatin spremiti po uputstvu sa kesice. Umutiti slatku pavlaku, dodati šećer i maskarpone, sjediniti žicom. Dodati ispasirane višnje, sjediniti i na kraju dodati želatin, na kratko mutiti da se rasporedi po celom filu. Fil naneti na koru i ostaviti u frižider da se dobro stegne. Onda spremiti ganaž. Zagrejati slatku pavlaku (ne treba da provri) dodati seckanu čokoladu i mešati da se čokolada rastopi i sve lepo sjedini. Ostaviti da se prohladi, pa ravnomerno naneti na hladan kolač. Ostaviti još sat vremena u frižideru.

Prijatno!

Tvoja reakcija?