Višnje i čokolada su spoj koji retko ko može da odbije, pa čak i oni koji ne vole voćne poslastice. Ovaj kolač je tako sočan i ukusan da ćete ga često praviti, i to odmah nakon što pojedete prvu turu
Sastojci:
Kora:
- 4 jajeta
- 120g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- prstohvat soli
- 100 ml ulja
- 120 ml mleka
- 50 g kakaoa
- 150 g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
Preliv:
- 600ml mleka
- 200g čokolade
- 1 kašika šećera
Fil:
- 750 g zaledjenih višanja
- 7 kašika šećera
- sok pola limuna
- 400ml slatke pavlake
- 250 g maskarpone sira
- 2 kašike šećera u prahu
- 2 kesice želatina plus 12 kašika vode
Ganaž:
- 200 ml slatke pavlake
- 200 g crne čokolade
Priprema:
- Staviti višnje, šećer i sok od limuna da prokuva, na kratko kuvati da se šećer otopi, a višnje omekšaju. Štapnim mikserom ispasirati i ostaviti da se ohladi.
- Za koru umutiti penasto jaja sa šećerom, vanilin šećerom i prstohvatom soli. Zatim dodati ulje i mleko, kratko mutiti. Brašno, kakao i pzp pomešati , dodavati kašiku po kašiku uz stalno mućenje. Smesu sipati u pleh i peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 min. Proveriti drvenim štapićem. Za to vreme spremiti preliv. Prokuvati mleko sa šećerom i čokoladom da se čokolada skroz otopi. Pečenu koru preliti toplim prelivom i ostaviti da se ohladi.
- Želatin spremiti po uputstvu sa kesice. Umutiti slatku pavlaku, dodati šećer i maskarpone, sjediniti žicom. Dodati ispasirane višnje, sjediniti i na kraju dodati želatin, na kratko mutiti da se rasporedi po celom filu. Fil naneti na koru i ostaviti u frižider da se dobro stegne. Onda spremiti ganaž. Zagrejati slatku pavlaku (ne treba da provri) dodati seckanu čokoladu i mešati da se čokolada rastopi i sve lepo sjedini. Ostaviti da se prohladi, pa ravnomerno naneti na hladan kolač. Ostaviti još sat vremena u frižideru.
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.