Kikiriki nam dolazi iz Južne Amerike i pripada porodici mahunarki, isto kao pasulj, grašak ili soja. Sjajna je namirnica koja organizmu obezbeđuje potrebne masti, proteine i minerale, a veoma je zasitan pa se koristi u mnogim režimima ishrane
Sastojci:
- 6 šolja pečenog kikirikija
- 1/4 šolje meda
- 1/4 šolje kokosovog ulja ili bilo kog neutralnog ulja
Priprema:
- Kikiriki sipajte u blender, a zatim ga izblendajte dok ne postane mrvičast. Tokom blendanja, bilo bi dobro da nekoliko puta sastružete kikiriki sa ivica posude.
- Dodajte med i nastavite da blendirate dok se masa ne zgusne i sjedini. Polako dospite ulje i nastavite da blendate.
- Kada dobijete kompaktnu masu sa kojom ste zadovoljni, prebacite kikiriki puter sa medom u teglu ili posudu u kojoj možete da ga čuvate na sobnoj temperaturi do četiri nedelje.
Kikiriki puter možete koristiti samostalno kao namaz, kao bazu za mnoge zdrave poslastice ili osnovni sastojak za mnoga jela.
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.