Sezona bundeve je uveliko počela, a zna se da je na srpskim trpezama ona jedna od glavnih zvezda tokom cele zime, a posebno za Badnji dan. U ovom receptu nećemo koristiti bundevu kao takvu već kao jedan od osnovnih sastojaka za najzdraviji namaz koji postoji na svetu. Reč je, naravno, o humusu
Sastojci:
- 250 g kuvane leblebije
- 2/3 šolje gnječene bundeve
- 1-2 čena belog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 kašike vode od kuvanja leblebije
- 1 kašika bundevinog ulja
- 1 kašika tahinija
- limunov sok po ukusu
- So, aleva paprika
Priprema:
- Leblebiju potopite u vodu preko noći, skuvajte i dobro ocedite.
- U zagrejano maslinovo ulje ubacite očišćene čenove belog luka pa ostavite stavite oko 15 minuta na sasvim laganoj vatri.
- Leblebije izblendajte sa belim lukom, maslinovim i bundevinim uljem, pireom od bundeve i tahinijem. Dodajte vode od kuvane leblebije po potrebi tako da dobijete odgovarajuću gustinu, pa miksajte.
- Probajte i dodajte soli i limunovog soka po ukusu, te ponovno izmiksajte. Na kraju dodajte alevu papriku
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.