Kada je karfiol u pitanju, on se najčešće jede pohovan, kuvan ili u čorbici, a neretko se od njega pripremaju i razne musake. Ipak, ako ste u stisci sa vremenom, predlažemo da uzmete u razmatranje i ovaj recept za predivan zapečeni karfiol
Sastojci:
- 1 kg karfiola
- 200 gr sira
- 2 žumanca
- 200 gr slaninice
- 150 ml mleka
- 1 čaša pavlake
- so, biber
- 50 gr kačkavalja
- ulje
- malo mirođije
Priprema:
- Obareni karfiol ocedite i razvrstajte na cvetiće.
- Sa druge strane, izgnječite sir pa mu dodajte žumanca i mleko.
- Zagrejte ulje u tiganju pa propržite slaninicu iseckanu na sitno. Kada porumeni, prebacite je u posudu sa sirom, žumancima i mlekom, i dodajte čašu pavlake. Umutite smesu.
- Vatrostalnu posudu premažite uljem, rasporedite karfiol, pa ga prelijte smesom od mleka, jaja, slanine i pavlake. Malo pobiberite, po želji dodajte iseckanu mirođiju i stavite da se peče na 180 stepeni oko pola sata.
- Pred kraj pečenja izvadite posudu iz rerne, preko jela izrendajte kačkavalj i vratite u rernu da se kačkavalj rastopi i malo porumeni.
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.