Prvi 1171 pregleda 13. Decembar 2024.

Švedske ćufte u belom sosu: Prste da poližeš od miline!

canva

U Srbiji se nekako podrazumeva da ćufte budu u sosu od paradajza. Jednostavno, navikli smo na takav ukus i to je u redu, ali zašto ne bismo probali nešto novo? Naš predlog su ćufte po švedskom receptu, u laganom belom sosu koji će čak i deca obožavati

Sastojci:

  • 600 g goveđeg mesa
  • 300 g teletine
  • 2 glavice luka
  • 60 g prezli
  • 1 jaje
  • 1 karanfilić
  • 140 ml pavlake za kuvanje
  • 150 ml goveđeg bujona
  • 1 kašičica senfa
  • biber, so
  • muskatni orah
  • malo cimeta

 | Author: canva canva

Priprema:

  1. Upržite sitno naseckan luk, da se blago karamelizuje.
  2. Sa strane pomešajte mleveno meso, jaje, izrendani karanfilić, malo muskatnog oraha, prezle, biber, so, cimet, senf i 60 mililitara pavlake za kuvanje, pa dobro zamesite i ostavite da odstoji 15 minuta.
  3. Od ove smese napravite ćufte, poređajte ih na tacnu i ostavite sat vremena u frižideru.
  4. Sipajte malo ulja u tiganj, pa ispržite ćufte i izvadite ih sa strane. U isti tiganj sipajte malo proceđene goveđe supe i ostatak pavlake za kuvanje i ostavite da provri. Ovim sosom prelijte ćufte i služite ih uz prilog po želji.

Prijatno!

Tvoja reakcija?