Česnica se u različitim krajevima Srbije priprema na različite načine, pa se tako u Vojvodini priprema slatka, u nekim krajevima se premazuje medom, a negde se pravi od kukuruznog brašna. Mi smo se odlučili za klasičnu pogaču koju možete poslužiti kao najmekšu česnicu na prazničnoj trpezi
Sastojci:
- 500 g brašna
- 25 g svežeg kvasca
- 300 ml mlake vode
- 1 kašičica soli
- 1 kašika ulja
- 1 kašika šećera
- Svinjska mast za premazivanje
Priprema:
Izmrvite kvasac u mlakoj vodi sa šećerom i pustite da nadođe. Pomešajte brašno, so i ulje, pa dodajte nadošli kvasac. Zamesite testo i ostavite ga da naraste oko 30 minuta. Premesite testo, oblikujte pogaču i stavite je u podmazan pleh.
Premažite pogaču svinjskom mašću i pecite na 200°C oko 30-40 minuta, dok ne dobije hrskavu koricu.
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.