Prvi 1230 pregleda 12. Februar 2025.

Recept za mekane u vazdušaste kroasane

canva

Francuski kroasani pecivo su koje niko ne odbija, a odlično se slažu uz sve: Od jutarnje kafe, pa do večere! Takođe, mogu biti i savršen snack za okupljanje sa prijateljima, a mi vam donosimo izvanredan recept

Sastojci:

Za testo:

  • 280 g brašna
  • 50 g šećera
  • 1/3 kocke kvasca
  • 120 ml toplog mleka
  • 120 ml tople vode
  • 220 g putera
  • malo soli

Za premaz:

  • 1 jaje
  • 1 kašika vode

 | Author: canva canva

Priprema:

  1. Pomešajte toplo mleko vodu, dodajte kvasac, promešajte i pustite da odstoji oko 10 minuta da se kvasac aktivira i postane penast.
  2. U drugoj  posudi pomešajte prosejano brašno, so i šećer. Dodajte aktivirani kvasac pa zamesite testo i mesite oko pet minuta. Treba da postane elastično i glatko. Gotovo testo prekrijte providnom folijom. Ostavite najmanje jedan sat u frižideru, a možete i preko noći.
  3. Između dva lista papira za pečenje stavite komad putera pa oklagijom razvucite.
  4. Testo razvucite u veći pravougaonik, pa u sredinu stavite puter i preklopite testom. Ponovo oklagijom razvaljajte i preklopite na 3 dela: prvo levu stranu, pa desnu, da dobijete manji pravugaonik. Pustite još pola sata da se testo ohladi. 
  5. Još dva puta ponovite savijanje testa tako da na kraju dobijete lisnato testo hladeći ga po pola sata između svakog savijanja. Posle trećeg savijanja, ponovo ga ostavite u frižideru najmanje sat vremena.
  6. Razvaljajte testo, da ne bude mnogo tanko i isecite ga na trouglove, pa svaki trougao urolajte tako da dobijete izgled kroasana.
  7. Na pleh obložen pek papirom poređajte kroasane, pa ih prekrijte providnom folijom i ostavite tako bar 2 sata. Premažite ih umućenim jajetom sa vodom. Pecite kroasane oko 20 minuta, u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, dok ne porumene. 

Prijatno!

Tvoja reakcija?