Đevrek je jedno od omiljnih peciva na svetu, a može se kupiti bukvalno bilo gde. Ipak, posebna čar je u tome da ih napravimo sami, a kada je u pitanju neki recept sa zdravim sastojcima, onda ćete pred sobom sigurno imati kvalitetan obrok
Sastojci:
- 240 g brašna (belo ili integralno)
- 2 kašičice praška za pecivo
- 360 g grčkog jogurta
- 1 jaje (za premazivanje, opciono)
- Po želji susam, mak, beli luk u prahu...
Priprema:
- U većoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo i grčki jogurt, dodajte prstohvat soli za bolji ukus. Viljuškom sjedinite sastojke, a zatim mesite rukama dok ne dobijete glatko i nelepljivo testo, što traje oko 30 sekundi do jednog minuta.
- Testo podelite na četiri jednaka dela. Svaki deo razvucite u dugačku kobasicu i spojite krajeve da formirate oblik đevreka. Možete, ako želite, napraviti i lopticu i probušiti rupu u sredini.
- Premažite đevreke umućenim jajetom i pospite ih obilno svojim omiljenim dodacima - susamom, makom ili začinima.
- Stavite đevreke na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Ako koristite fritezu na vruć vazduh, pecite ih na 180 stepeni oko 25 minuta.
- Gotove đevreke možete zamrznuti i vaditi po potrebi.
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.