Prvi 69 pregleda 13. Januar 2025.

Pita sa krompirom i spanaćem: Ukus koji osvaja!

canva

Večeras doćekujemo Pravoslavnu Novu godinu pa bi valjalo pripremiti nešto ukusno za ovu priliku. Bilo da spadate u one koji je večeras dočekuju ili pak u one koji će sutra pripremiti svečani ručak za svoju porodicu, ovu pitu možete pripremiti i oduševiti se njinim ukusom

Sastojci:

  • 1 kg krompira
  • 450 g spanaća, odmrznutog i oceđenog
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 glavica crnog luka
  • 1/2 kašičice soli
  • 2-3 čena belog luka
  • 170 g feta sira
  • 60 g parmezana, narendanog
  • 2 velika jajeta, umućena
  • 4 kašike rastopljenog putera
  • 16 kora za pitu

 | Author: canva canva

Priprema:

  1. Najpre zagrejte rernu na 190 stepeni i stavite krompir isečen na kockice u srednju šerpu. Dodajte dovoljno hladne vode da prekrije krompir za najmanje 1 cm, a zatim stavite na jaku vatru. Kada voda počne da ključa, posolite je i smanjite toplotu na srednju. Kuvajte 15 minuta ili dok krompir ne omekša. Ocedite ga i ostaviti da se ohladi.
  2. Spanać grublje isecite.
  3. Stavite veliki tiganj na srednju vatru i dodajte maslinovo ulje. Kada se ulje zagreje, dodajte luk isečen na kockice i ½ kašičice soli i pržite 3-4 minuta ili dok luk ne postane providan. Dodajte seckani beli luk i seckani spanać. Pržite dok ne postane tamnozeleno i dok većina tečnosti ne ispari.
  4. Prebacite mešavinu spanaća u veliku činiju pa dodajte kuvani krompir, feta sir i parmezan i promešajte da se sjedini. Ako je potrebno, ostavite da se smesa malo ohladi pre nego što umešate razmućena jaja, pa ostavite fil sa strane. Namažite posudu za pečenje sa malo rastopljenog putera.
  5. Stavite koru na dno posude, tako da višak visi preko ivica. Premažite je  puterom i stavite drugu odozgo u suprotnom smeru, tako da listovi testa budu iznad obe strane posude za pečenje. Ponavljajte nanošenje slojeva i premazivanje puterom dok ne završite 6-8 slojeva.
  6. Fil razmažite u sredini, a zatim preklopite listove koji se nalaze iznad fila jedan po jedan, premazujući otopljeni puter između slojeva. Ponovite postupak slaganja slojeva sa preostalim korama i otopljenim puterom. Podvucite ivice testa duž pite.
  7. Probušite nekoliko rupa u gornjoj kori da bi para izašla, a zatim pecite 40–45 minuta ili dok površine ne porumeni. Izvadite iz rerne i ostavite pitu da se ohladi 10 minuta pre sečenja.

Prijatno!

Tvoja reakcija?