Za sve ljubitelje testa, pazarske mantije predstavljaju vrhunac hedonizma u kombinaciji sa kiselim mlekom. Kao takve, predtsvaljaju zaštitni znak novopazarskog kraja, pa svako ko se zatekne na tom putu, ne može da odoli da ih ne proba
Pred vama je tradicionalni recept koji se vekovima prenosi s kolena na koleno, piše Stil.
Sastojci:
Za testo:
- 700 g brašna tip 405
- 1 supena kašika soli
- 2 supene kašike ulja
- 420 ml vode
Za fil:
- 700 g mlevene junetine
- 70 ml hladne vode
- 50 ml ulja
- 400 g seckanog crnog luka
- 1/2 supene kašike soli
- biber po ukusu
- Masnoća za jufke:
- 150 g putera
- 70 ml ulja
Priprema:
- Prosejanom brašnu dodati so, ulje i mlaku vodu, pa zamesit testo. Testo staviti u nauljenu posudu i pokriti providnom folijom i ostavite da odstoji pola sata. U međuvremenu napravite fil i masnoću.
- Luk sitno iseckati i stavite u veću posudu, posoliti, pobiberiti, pa dodati meso, ulje i vodu te rukama sve sjediniti.
- Za masnoću, na tihoj vatri otopiti puter u koji ste dodali ulje.
- Na pobrašnjenu površinu prebaciti testo i podeliti ga na loptice jednake veličine, težine oko 70 g. Rukama još malo obraditi svaku lopticu. Pokriti loptice providnom folijom i krpom i ostaviti da odstoje makar 15 minuta. Svaku razvucite oklagijom u obliku kruga prečnika 20 cm.
- Rastanjitei krugove tako što ćete prebacivati sa dlana na dlan. Istanjenu jufku premazati masnoćom i svaku sledeću ređati na tu, takođe premazujući masnoćom. Treba da složite 10 jufki i da povremeno rastanjite. Kada složite svih 10, rastanjite ih u kvadratni oblik. Stranice treba da budu dužine 30 do 35 cm. Razvučenu jufku izrezati na kvadratiće 4x4 cm. Sve kockice ponovo premazati masnoćom.
- Puniti ih mesom i zatvarati tako što ćete svaku stranicu razvući, pa preklopiti. Ređajte u tepsiju koju ste namazali sa malo masnoće i na kraju opet premazati mantije masnoćom, ali ne preterujte. Pre pečenja, očistiti ivice tepsije od masnoće, da mantije ne bi pokupile miris zagorele masnoće.
- Pecite u zagrejanoj rerni na 270°C nekih 20 minuta. Kada mantije dobro porumene prekrijte ih pek papirom i pecite još 15 minuta.
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.