Ko voli krofne? Evo mi prvi dižemo po dva prsta i smatramo da nema čoveka koji ih ne obožava i koga one ne podsećaju na toplinu doma i neke nežne ruke koje su razvijale testo kako bi obradovale ukućane sjajnom poslasticom nadevenom po želji
Ove krofne ne upijaju ulje što je cilj svakoga od nas, a takođe su i sutradan mekane. Dakle, ako vam koja i ostane, imaćete i sutra čime da se zasladite, piše Krstarica.
Sastojci:
- 1 kg mekog brašna
- 600 ml mlijeka
- 1 pakovanje kvasca
- 3 ravne kašike masti (ili ulja)
- 4 ravne kašike šećera
- 1 kašičica soli
- 2 kašičice šećera za kvasac
- 2 žumanca
Priprema:
- U mlako mleko izdrobiti kvasac, staviti 2 kašičice šećera i ostaviti na toplom da nadođe. Za to vreme, u većoj vanglici, umutiti 2 žumanca, dodati mast ili ulje, preostali šećer, so pa na kraju dodati i nadošli kvasac.
- Sve umešati pa postepeno dodavati brašno i mutiti. Zamesti testo srednje mekoće, važno da se ne lepi za ruke i radnu površinu. Tako umešeno testo ostaviti da odmori 20-30 minuta.
- Posle 30-ak minuta testo ponovo malo premesiti bez dodavanja brašna i rastanjiti na debljinu manju od 1 cm (od prilike 7-8 mm).
- Čašom vaditi krofne, pa ostaviti da odstoje sa svake strane po 5 minuta. Za to vreme zagrejati ulje na umerenoj temperaturi. Pre prženja krofne još malo blago rastanjiti oklagijom i ostaviti da malo odmore.
- Kada se krofne stavljaju u ulje bitno je da ona strana koja je bila na stolu sada bude gore.
- Gotove krofne uvaljati u prah šećer i poslužiti tople.
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.