Prvi 87 pregleda 18. Mart 2025.

Kinoa salata kao savršen obrok za početak dana!

canva

Hranljiva pseudožitarica koja potiče sa prostora Južne Amerike, kinoa, već godinama se nalazi na jelovnicima onih koji žele da se zdravo hrane. Cenejna zbog svog nutritivnog sastava, kinoa je zapravo semenka, ali se najčešće svrstava u žitarice

Sastojci:

  • šolja kinoe
  • 2 šolje vode ili bujona
  • 1 crvena paprika, sitno seckana
  • 1 krastavac, sitno seckan
  • 1 crveni luk, sitno seckan
  • 10-15 čeri paradajza, prepolovljenih
  • 1/4 šolje maslina (crnih ili zelenih), iseckanih
  • 1/4 šolje feta sira, mrvljenog
  • 2-3 kašike maslinovog ulja
  • sok od 1 limuna
  • 1/2 kašičice suvog origana
  • so i crni biber po ukusu
  • 2-3 kašike naseckanog svežeg peršuna (po želji)

 | Author: canva canva

Priprema:

  1. Stavite kinou u cediljku i isperite je pod hladnom vodom. 
  2. U posudu stavite 1 šolju kinoe i 2 šolje vode ili bujona.
  3. Vodu zagrejte do ključanja, zatim smanjite vatru na nisku i pokrijte posudu. Neka se kinoa kuva 15-20 minuta, ili dok ne upije svu tečnost i ne postane mekana.
  4. Nakon što se skuva, sklonite je sa ringle i ostavite poklopljenu još 5 minuta.
  5. Dok se kinoa hladi, naseckajte povrće.
  6. U maloj činiji, pomešajte maslinovo ulje, sok od limuna, origano, so i crni biber, pa sve dobro promešajte.
  7. U velikoj činijii, pomešajte ohlađenu kinou sa pripremljenim povrćem i feta sirom. Prelijte dresing preko salate i dobro promešajte da se svi sastojci sjedine.
  8. Ako želite, pospite naseckanim peršunom za dodatni ukus i boju. Salatu možete poslužiti odmah, ili, još bolje, nakon što je nekoliko sata odstajala u frižideru, kako bi se svi ukusi lepo povezali.

Prijatno!

Tvoja reakcija?