Svi mi volimo onaj osećaj kada krompirić zagrizemo, a on spolja hrskav, a unutra sočan, pa smo odjednom na sedmom nebu. Iako se ovo sto posto odnos na pomfrit, znamo da to baš i nije najsrećnija varijanta s obzirom na prženje u dubokom ulju, ali kulinarski majstori imaju par saveta kako možemo da dobijemo savršeno hrskave krompiriće iz rerne
Dakle ono što vrhunski majstori oog zanata savetuju je sledeće:
- Najbolje je da krompir bude dopola skuvan pre nego što ga stavite u rernu;
- Pleh nikada ne pretrpavajte krompirom jer se ne može lepo ispeći;
- Krompir uvek secite na jednake komade kako bi se ravnomerno termički obradio.
Takođe, jedan od saveta jeste da korpmir skuvate u alkalnoj vodi, odnosno vodi u koju ste dodali kašiku sode bikarbone, pišu Gradske info.
Ukratko, prilagodite veličinu pleha količini krompira i borju osoba za koji spremate obrok, a evo šta sve treba da uradite kako bi krompir bio savršeno hrskav:
- Krompir oljuštite i isecite na kockice iste veličine.
- Stavite ih u toplu vodu u kojoj ste rastvorili kašiku sode bikarbone. Jedna kašika sode bikarbone dovoljna je za dva litra vode i dva kilograma krompira.
- Kada voda provri, kuvajte krompir deset minuta, a za to vreme zagrejte u šerpi masnoću pomešanu sa začinskim biljem. Možete koristiti svinjsku mast, puter ili bilo koje ulje. Važno je da ovo zagrevate na niskoj temperaturi, a od začinskog bilja se preporučuju ruzmarin, beli luk i biber.
- Kada začini opuste aromu, a vi budete zadovoljni ukusom i mirisom, procedite i odvijte masnoću od začina.
- Kada je krompir do pola skuvan, ocedite ga i dobro uvaljajte u aromatično ulje pa stavite u rernu koju ste prethodno zagrejali na 200 stepeni.
- Pecite ih oko sat vremena, a najbolje dok ne budete zadovoljni njihovom hrskavošću. Na pola pečenja protresite pelh i okrenite krompiriće kako bi svuda dobili lepu boju.
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.