Prvi 224 pregleda 04. Januar 2023.

Da li ste zavisni od šećera? Jedno pitanje vam sve otkriva

canva

Sigurno je da većina nas uživa u slatkišima i ne može da zamisli dan bez njih, ali da li to znači da smo baš zavisnici od šećera? Ukoliko se dvoumite, postavite sebi samo ovo pitanje: Da li mi se dešava da želim da jedem čak i kada nisam gladan?

Ukoliko je odgovor da i ukoliko se radi o određenoj hrani kao što je šećer, to se zove žudnja, a telo koje nije gladno, a ima žudnju nije ništa drugo nego zavisno.

via GIPHY

Zašto osećate žudnju?

  • Zbog svog tela. Do žudnje dolazi zbog cirkalcije šećera i insulina kroz organizam. Vaše telo luči insulin koji odgovoran za balans šečera u organizmu. Dakle, kada telo izluči insulin, vi osećate onaj manični napad, onaj prpoznatljiv poriv za slatkišima kako  biste izjednačili šećer i insulin. Osećate slabost i drhtavicu, mozak dobija signal o gladi vi morate da pojedete nešto slatko!
  • Zbog mozga. Centar ljudskog zadovoljtsva nalazi se upravo u mozgu i stručno se naziva Nucleus Accumbens. Obvo je zapravo lokacija za konvencionalnu zavisnostu kojoj se upali crvena lampica kada nakromani ili kockari osete žudnju za svojim porocima. Da, možda pregrubo zvuči, ali zavisnost od šećera jednaka je svakoj drugoj vrsti zavisnosti posebno zato što je naučno dokazano da rafinisani šećeri aktiviraju Nucleus Accumbens.

Kako da se „skinete sa šećera“?

Svaka navika ima i „odviku“ pa je tako moguće i odvići se od šećera. Naravno, nimalo nije lako jer ne ostavljate samo slatkiše već treba da se izborite i sa centrom zadovoljstva u mozgu.  Ipak, uz oprez, moguće je smanjiti unos šećera. Your Tango je pripremio 7 načina da vam pomogne.

via GIPHY

Započnite dan zeleno: Ukoliko dan započinjete slatkim obrocima, upadate u začarani krug žudnje za šećerom.  Pokušajte da svom telui date prirodnu energiju koju ćete održavati na zdrav način tako što ćete, recimo, jutro započeti zelenim smutijem koji ste sami pripremili.

via GIPHY

Izaberite zdravu užinu. Umesto da se borite protiv prirode, iskoristite je! U zamenu za rafinisane slatkiše, pronađite zdravu užinu koja će vam doneti zadovoljstvo. To može biti crna čokolada, voće ili orašasti plodovi.

Kokosovo ulje napravljeno je od masnih kiselina srednjeg lanca kojima nisu potrebni posebni enzimi kako bi se razgradilo i efikasno koristilo u telu. Ove kiseline idu direktno u jetru što ne dovodi do skoka insulina, a a+samim tim nema ni pada šećera. Možete ga dodati u kafu.

Kuvajte kod kluće. Iako živimo brzo, nemamo puno slobodnog vremena, bvažno je da obroke pripremamo kod kuće koliko god je to često moguće. Ponekad dobra organizacija u pripremi hrane može mnogo da vam pomogne. U industrijskoj hrani nalaze se mnogi skriveni pećeri pa ćete pripremom hrane moći da ih eliminišete i stavite pod kontrolu žudnju za slatkišima.

via GIPHY

Predvidite svoje žudnje. Najvažnije je da znate kada obično osećate želju za slatkišima. Ako to predvidite, moći ćete da sebe počastite nečim zdravijim umesto, recimo, kolača. Takođe, možete početi i da trenirate u to vreme, pa će vaš mozak usvojiti ovu rutinu kao zadovoljstvo.

Čitajte etikete. Ovo je zlatno pravilo kod skrivenih šećera. Ako je nešto integralno i dijetalno, nikako ne znači da ne sadrži šećere. Koja je poenta da izbegavate čokoladu, a da pojedete nešto što čak i nije ukusno, a sadrži obilje skrivenih šećera. Neki od termina koje treba izbegavati su: dekstroza, fruktoza, glukozni sirup i slično. Ukoliko ne možete da identifikujete supstancu, ne kupujte proizvod!

via GIPHY

Unosite vitamin C. Nizak serotonin može da poveća želju za slatkim,a vitamin C će zasigurno pomoći da ovo sprečiite. Namirnice bogate ovim vitaminom su paprika, citrusi, kivi, jagode...

Želimo vam puno uspeha na putu odvikavanja od šećera! Možete vi to!

Tvoja reakcija?