Mekike ili uštipci su hrana koja nas seća na detinjstvo i nedeljni doručak kada smo kao prilog imali sir, ajvar ili džem. Iako su naše bake ustajale pre prvih petlova kako bi napravile savršeno testo za ovaj specijalitet, mi imamo mnogo brži recept, a uštipci su savršenog ukusa
Sastojci:
- 400g brašna
- 150 ml jogurta
- 1 prašak za pecivo
- 2 jaja
- so po ukusu
- kora limuna
- ulje za prženje
Priprema:
- Jaja umutiti pa im dodati jogurt, brašno sa praškom za pecivo, prstohvat soli i, ako želite da budu slatki, koru limuna. Dobro izmešati sastojke i umesiti glatko testo. Testo treba da bude mekano i nelepljivo na dodir.
- Razviti testo na radnoj površini na debljinu 1cm i zatim seći željene oblike.
- Ugrejati ulje u tiganju na umerenoj temperaturi. Uštipke staviti u zagrejano ulje i pržiti ih dok ne postanu zlatno smeđi sa obe strane.
- Izvaditi uštipke iz ulja i staviti ih na papirni ubrus da upije višak ulja.
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.