Jedna od prvih asocijacija na detinjstvo jeste rolat sa džemom! Bila je to poslastica koja se u nedelju ujutru začas pripremi i sotavi na kratko u frižideru kako bi se ukusi pomešali, a onda smo se natenane sladili nakon izdašnog ručka
Sastojci:
- 5 jaja
- 5 kašika šećera
- 5 kašika brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- pola tegle domaćeg džema po izboru
- 100 g šećera u prahu za posipanje
Priprema:
- Odvojite žumanca od belanaca, pa belanca umutite mikserom. Kad počnu da se odvajaju od ivica posude, dodajte im pet kašika kristal-šećera i nastavite da mutite dok se ne pretvore u čvrst sneg.
- Belancima dodajte žumanca, brašno i prašak za pecivo, pa sve lagano sjedinite pomoću špatule.
- Premažite pleh uljem, pospite brašnom i lagano sipajte smesu za rolat. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni petnaestak minuta, odnosno dok se kora ne odvoji od ivica pleha.
- Koru izvadite iz pleha dok je topla i uvijte je u mokru pamučnu krpu, pa ostavite da se ohladi. Kada se ohladi, sklonite krpu, premažite rolat džemom, pa ga ponovo urolajte, po želji pospite šećerom u prahu i ostavite da odstoji barem dva sata pre služenja.
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.