Voćna krempita sa višnjama je kolač koji će vas očarati - ne odmah na prvi pogled ili prvi zalogaj, već već samoj pomisli na nju. To je kolač koji je savršeno kremast, sa voćnim ukusom i hrskavim lisnatim testom, jednostavno neodoljiv.
Sastojci:
- pakovanje lisnatog testa (2 komada)
- 6 jaja
- 1 l mleka
- 250 g šećera
- 1 puding od vanile
- 4 pune kaščice gustina
- 2 vanilina šećera
- 450 g zamrznutih višanja
- 200 g šećera
- 1 puding od vanile
- 150 ml vode
Postupak:
Lisnato testo odmrznuti i razvući varjačom na veličinu pleha za pečenje. Ispeći posebno, jednu po jednu koru. Kore treba razviti da budu malo veće od veličina pleha u kom ćete pripremiti krempite jer će se kora prilikom pečenja skupiti i napumpati. Kako se kora ne bi previše napumpala izbockajte je viljuškom na više mesta.
Kore peći na papiru za pečenje. Za fil od višanja višnje skuvajte sa vodom i šećerom. Kada provri, umešati puding koji treba razmutiti mutilicom sa oko 30ml vode. Kuvati uz mešanje nekoliko minuta. Fil je gotova kad postane jednolično sjajan i kompaktan. Još vrućim filom od višanja premazati pripremljenu pečenu koru lisnatog testa unutar pleha. Za žuti fil odvojiti belanca i žumaca. Belanca izmiksujte dok ne postanu potpuno čvrsti sneg. Tada dodati polovinu šećera i miksati dok ne postanu sjajni pa stavite u frižider dok kuvate ostatak fila. Potom miksati žumanca sa preostalom polovinom šećera dok ne postanu potpuno penasti i svetlo žuti, dodati tada puding, vanilin šećer, gustin i 5-6 kašike mleka. Ostatak mleka zakuvati, pa dok vri skuvajte smesu od žumanaca. Kuvati uz neprestano mešanje 6-8 minuta. Kada se fil skuva i zgusne umešati u njega, dok je još vruć sneg od belanaca i dobro sve promešati mutilicom. Žutim filom odmah preliti sloj nadeva od višanja.
Preostalu pečenu koru lisnatog testa izmrviti rukama i posuti po još vrućem filu. Ako tako više volite, koru ne morate mrviti nego je tako celu ili izrezanu na kocke stavite preko fila. Krempite hladiti najpre na sobnoj temperaturi, a potom u frižideru. Poslužiti isečeno na kocke posuto sa malo šećera u prahu. Prijatno, uživajte!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.