Mnogi su sa svojim odmorima za ovu godinu završili, okupali se u moru, posetili razne zemlje i sada spremni čekaju jesen. Ipak, ukus mediteranske kuhinje je nešto što nas uvek mami, a uz ovaj recept možemo mu se vraćati kad god to želimo
Sastojci:
- 350 g brašna
- 1 kašičica aktivnog suvog kvasca
- 1½ kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica soli
- 180 ml mlake vode
- 150 g krupno iseckanih crnih maslina bez koštica
Priprema:
- U posudu sipajte mlaku vodu i pospite kvasac, ostavite da odstoji 5-10 minuta, a zatim promešajte da se sjedini. Sipajte brašno, so i maslinovo ulje. Mesite testo dok se samo ne sjedini, dodajte seckane masline i ponovo mesite 5-6 minuta, dok testo ne postane kompaktno i ne odvoji se od ivica posude. Testo treba da bude malo lepljivo, ali da se ne lepi za ruke, po potrebi dodajte još sasvim malo brašna.
- Izručite testo na pobrašnjenu površinu i premesite nekoliko puta da dobijete kuglu, stavite u malo nauljenu činiju, okrenite testo da se prekrije uljem, pokrijte činiju i ostavite da se diže na toplom mestu bez promaje oko 2 sata ili dok se ne udvostruči.
- Stavite testo na lagano pobrašnjenu površinu i premesite nekoliko puta, napravite željeni oblik, pospite brašnom. Pokrijte testo i ostavite da se diže 30-60 minuta na toplom mestu. Prethodno zagrejte rernu na 220°C. Stavite praznu šerpicu na dno rerne. Zasecite testo po dužini, stavite na pleh, dodajte šolju ključale vode u praznu šerpicu na dnu rerne i pecite 30 minuta.
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.