Prvi 13749 pregleda 11. Maj 2024.

Svadbarski kupus po starinskom receptu!

canva

Tradicionalno šumadijsko jelo je svadbarski kupus! Decenijama je na raznim proslavama glavna zvezda baš ovo jelo, a iako su se svadbe od onih pod šatorom premestile na luksuzne sale, svadbarski kupus je i dalje nezaobilazan na mnogim svadbenim veseljima

Sastojci:

  • 2 veće glavice kiselog kupusa
  • 1 kg junećeg buta
  • 1 kg dimljene butkice ili kolenice
  • 1/2 kg dimljene mesnate slanine
  • 1/2 kg crnog luka
  • 4-5 čenova belog luka
  • 4-5 listova lovora
  • 1 kesica bibera u zrnu
  • 3-4 supene kašike aleve paprike
  • 1 supena kašika tucane ljute paprike
  • 100 grama svinjske masti

 | Author: canva canva

Priprema:

  1. Kiseli upus isecite na kriške, ali nemojte ga cediti od rasola. Unutrašnji deo korena, očistite i odbacite, a odbacite i prvih par listova glavice.
  2. Otopite 50g masti u zemljanom loncu 10 litara. Preko složite prvi red kiselog kupusa, trećinu crnog luka sečenog na rebarca. Stavite trećinu od svakog mesa, slaninu i dimljenu butkicu sečenu na krupnije komade. Stavite biber u zrnu po ukusu, alevu i tucanu papriku i dva lista lovora.
  3. Prekrijte odozgo drugim slojem sečenog kiselog kupusa i ponovite postupak još jednom, tako da imate ukupno dva sloja kupusa i ostalih sastojaka. Na to stavite preostalu mast i sve prekrijte još jednim, trećim slojem kupusa.
  4. Kupus nalijte vodom do trećine lonca i stavite da proključa. Smanjite temperaturu, i kada jako ključanje prestane, poklopite i kuvajte bar pet, šest sati.
  5. Svadbarski kupus se ne meša za vreme kuvanja. Umesto toga blago protresite lonac levo, desno više puta tokom kuvanja. U svadbarskom kupusu ne bi trebalo da ima tečnosti nakon kuvanja.

Prijatno!

Tvoja reakcija?