Tradicionalno šumadijsko jelo je svadbarski kupus! Decenijama je na raznim proslavama glavna zvezda baš ovo jelo, a iako su se svadbe od onih pod šatorom premestile na luksuzne sale, svadbarski kupus je i dalje nezaobilazan na mnogim svadbenim veseljima
Sastojci:
- 2 veće glavice kiselog kupusa
- 1 kg junećeg buta
- 1 kg dimljene butkice ili kolenice
- 1/2 kg dimljene mesnate slanine
- 1/2 kg crnog luka
- 4-5 čenova belog luka
- 4-5 listova lovora
- 1 kesica bibera u zrnu
- 3-4 supene kašike aleve paprike
- 1 supena kašika tucane ljute paprike
- 100 grama svinjske masti
Priprema:
- Kiseli upus isecite na kriške, ali nemojte ga cediti od rasola. Unutrašnji deo korena, očistite i odbacite, a odbacite i prvih par listova glavice.
- Otopite 50g masti u zemljanom loncu 10 litara. Preko složite prvi red kiselog kupusa, trećinu crnog luka sečenog na rebarca. Stavite trećinu od svakog mesa, slaninu i dimljenu butkicu sečenu na krupnije komade. Stavite biber u zrnu po ukusu, alevu i tucanu papriku i dva lista lovora.
- Prekrijte odozgo drugim slojem sečenog kiselog kupusa i ponovite postupak još jednom, tako da imate ukupno dva sloja kupusa i ostalih sastojaka. Na to stavite preostalu mast i sve prekrijte još jednim, trećim slojem kupusa.
- Kupus nalijte vodom do trećine lonca i stavite da proključa. Smanjite temperaturu, i kada jako ključanje prestane, poklopite i kuvajte bar pet, šest sati.
- Svadbarski kupus se ne meša za vreme kuvanja. Umesto toga blago protresite lonac levo, desno više puta tokom kuvanja. U svadbarskom kupusu ne bi trebalo da ima tečnosti nakon kuvanja.
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.