Orijentalni desert u kome uživaju ljudi širom sveta su baklave. Sa kojim god nadevom ih voleli, a kod nas su najomiljenije sa orasima, mnoge od nas mrzi da ih pravimo i gubimo dragoceno vreme na pripremu pa nam je lakše da odemo i kupimo gotove. Ipak, kada vidite ovaj ultra brzi recept, poželećete i sami da ih ispečete
Nema beskonačnog slaganja i premazivanja kore, nema muke sa sečenjem baklave pre stavljanja u rernu, što može biti velika komplikacija ako nemate baš oštar nož, piše Una.
Sastojci:
- 500 g kore za pitu
- 200 g putera
- 200 g grubo mlevenih oraha
Za sirup:
- 200 g šećera
- 2 čaše vode
- limun
Priprema:
- Kore za pitu odmotajte pa ponovo urolajte po dužoj strani. Isecite na kriške debljine oko 3 cm. Trebalo bi da dobijete 12 komada.
- Svaki rolat pojedinačno stavite u otvor kalupa za mafine te na svaku ružicu 1-2 kašičice mlevenih oraha.
- Rastopite puter i svaku ružicu prelijte sa 2 kašike putera. Baklavu pecite 45 minuta na 180 stepeni.
- Za sirup prokuvajte vodu i šećer. Kad provri, kuvajte još 7 minuta. Pred kraj kuvanja dodajte 3 kriške limuna.
- Pečene baklave prelijte ohlađenim sirupom. Ostavite ih da odmaraju dva sata pre služenja.
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.