Tradicionalni italijanski tiramisu pravi se od piškota, jaja i sira i retko ko mu može odoleti, posebno u ovako otplim danima. Sa druge strane, postoji i posna, vegnaska verzija ove sjajne poslastice koju morate da isprobate
Sastojci:
Za koru:
- 200 ml ulja
- 1,5 čaša od jogurta vode
- 400-450 gr brašna
- 320 g šećera
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica vanilin šećera
Za fil:
- 1 posni margarin
- 200 ml posne slatke pavlake
- 5-6 kašika šećera u prahu
- 1 kašičica kakaoa
- 2-3 kapi ruma
Za sirup:
- 300 g šećera
- 300 ml vode
- 2 kašičice instant kafe
- 100 ml ruma
Za glazuru:
- 250 g čokolade za kuvanje
- 1 kašika šećera
- 3-4 kašike vode
Priprema:
- Da napravite koru, prvo pomešajte vodu, ulje, sodu bikarbonu, šećer i vanilin šećer, pa sipajte brašno i umutite. Smesu sipajte u pleh obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta.
- Kada se kora ohladi, podelite je na dva dela.
- Penasto umutite margarin sobne temperature za fil, pa dodajte pavlaku i umutite.
- Dodajte kakao, šećer u prahu i rum, pa nastavite mućenje mikserom.
- Za sirup, šećer istopite u vodi, dodajte kafu i promeštajte, a kada se ohladi dodajte i rum.
- Stavite koru u tepsiju, prelijte sirupom, premažite filom, pa stavite drugu koru koju ćete isto premazati sirupom, pa premažite filom i poravnajte.
- Za pripremu glazure pomešajte vodu i šećer, a kada se istopi dodajte čokoladu i kuvajte, uz neprestano mešanje na umerenoj temperaturi.
- Prelijte glazurom, pospite kakaom i dobro ohladite kolač u frižideru!
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.