Turska kuhinja je mnogima omiljena, verovatno iz razloga što su mnogi naši specijaliteti potekli upravo sa ovih prostora. Današnji recept je mesoljupcima neodoljiv, a ako hoćete jednostavnim rečnikom, radi se o nekoj vrsti punjenog crnog luka
Kombinacija luka punjenog sa mlevenim mesom koja podseća na punjenu papriku nikoga neće ostaviti ravnodušnim, piše Trpeza.
Sastojci:
- 500 g junećeg ili pilećeg mlevenog mesa
- 150 g pirinča
- 10 većih glavica crnog luka
- slatka paprika, tucana paprika, so, biber, suvi biljni začini
- 2 dl pasiranog paradajza
- 4-5 kašika ulja
- 1 puna kašika brašna
Priprema:
Očistite luk i stavite da se kuva u ključaloj vodi oko 10 minuta. Nakon toga izvadite luk i prebacite ga u hladnu vodu da se ohladi. Od ohlađenog luka polako odvajajte unutrašnje slojeve.
Izvađenu sredinu luka iseckajte i dinstajte na ulju, pa dodajte mleveno meso, začine i pirinač, i dinstajte oko 15 minuta, dok se ne sjedini lepo, potom ostavite smesu da se ohladi.
U spoljašnji sloj luka sipajte pripremljenu smesu i složite napunjen luk u šerpu, jedan do drugog. Nalijte vodu, stavite poklopac i pustite da se kuva na jačoj temperaturi dok voda ne ispari.
Kada tečnost ispari ponovo sipajte malo vode i sok od paradajza, smanjite temperaturu i ostavite da se krčka oko 10 minuta. Šerpu prekrijte folijom i stavite u prethodno zagrejanu rernu da se zapeče oko 15 minuta na 200 stepeni.
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.