Prvi 5189 pregleda 14. Novembar 2024.

Sočni čokoladni kolač prste da poližeš!

canva

Idealan desert za svaku priliku, ali i za svaki dan jeste ovaj mekani čokoladni kolač sa mlečnim filom. Spoj mleka i čokolade je ono što ga čini neodoljivim, a napravi se veoma brzo

Sastojci:

Za koru:

  • 6 jaja
  • prstohvat soli
  • 100 g šećera (6 kašika)
  • 10 g vanilin šećera
  • 2 kašike brašna
  • 2 kašike griza
  • 2 pune kašike kakaa
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • kašika jogurta
  • kašika ulja

Za beli fil:

  • 400 ml slatke pavlake (hladne, iz frižidera)
  • 2-3 kašičice meda
  • 10 g želatina
  • 6 kašika vode

Za čokoladnu glazuru:

  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 3 kašike ulja

 | Author: canva canva

Priprema:

Kora:

Mikserom mutite jaja sa prstohvatom soli. Postepeno dodajte šećer i vaniln šećer. Mutite oko 5 minuta, dok jaja ne postanu penasta.

Dodajte griz, brašno, kakao, prašak za pecivo i lagano mutite dok se sastojci ne sjedine. Smesu izlijte na tepsiju od rerne na koju ste stavili papir za pečeje.

Rernu zagrejte na 200˚C, a pecite na 180 stepeni, oko 15 minuta. Koru presecite na pola, kako biste dobile dve kore.

Fil:

Slatku pavlaku dobro umutite, pa dodajte med. Ako želite slađi kolač, dodajte još i šećer u prahu po želji.

Želatin potopite u 6 kašika vode, ostavite ga desetak minuta, a zatim ga zagrejte, ali da ne provri. Dodajte topao želatin u umućenu slatku pavlaku i dobro izmiješajte da se sjedini. Fil premažite preko jedne kore i poravnajte. Preklopite ga drugom korom.

Čokoladna glazura:

Istopite na pari čokoladu sa uljem i prelijte preko kore.

Prijatno!

Tvoja reakcija?