Turske tulumbe su desert koji se relativno lako priprema, a rezultet je za ljubitelje ovakvih poslastica sjajan! Ipak, mnogima tulumbe neće uspeti jer ne znaju glavnu caku za njihovu pripremu, a to je prelivanje tulumbi dan ranije pripremljenim sirupom
Sastojci:
- 250 g brašna
- prstohvat soli
- 4 velika jajeta
- 100 ml ulja
- 400 ml vode
- ulje za prženje
Za sirup:
- 600 ml vode
- 1 kg šećera
- limun isečen na kriške
Priprema:
- Stavite šećer i vodu da proključaju, pa dodajte limun sečen na kriške, smanjite na tihu vatru i kuvajte još neko vreme pokriveno, dok se limun "ne zastakli". Kad se prohladi, stavite u frižider i ostavite sirup za sutradan.
- Za pripremu tulumbi, u šerpu sipajte vodu, ulje, so i šećer, pa kad proključa sklonite sa šporeta.
- Malo po malo umešajte brašno, sve vreme mešajući varjačom dok se ne formira čvrsta masa u obliku lopte, pa sklonite na stranu da se prohladi, oko 15 minuta.
- Dok se testo hladi, umutite jaja penasto, a potom ih dodajte smesi i sjedinite mikserom, pa mutite sve dok ne dobijete svilenkasto mekano testo za tulumbe. Time punite špric.
- Sipajte mnogo ulja u dubok tiganj, pa u njega spuštajte tulumbe, istiskanjem oko 10 cm testa iz šprica. Potrudite se da ne budu preblizu jer će narasti prilikom prženja, pa bi mogle da se slepe jedna za drugu. Prvu turu spustite u već hladno ulje, a iako će se isprva tulumbe same okretati, kasnije ih obavezno okrećite.
- Vadite rešetkastom kašikom kad dobiju finu, zlatnu boju, pa ih spuštajte u hladan sirup. U međuvremenu isključite ringlu da se ulje ohladi, pa novu turu pržite na isti način.
- Kad sve bude gotovo, poređajte tulumbe po plehu, prelijte ih ostatkom sirupa, pa prekrijte aluminijumskom ili providnom folijom i stavite u frižider.
Prijatno!
Skladno sa člankom 94. Zakona o elektronskim medijima, komentarisanje članaka na web portalu Roosvaaj.rs dopušteno je samo registrovanim korisnicima. Svaki korisnik koji želi da komentariše članke obavezan je da se prethodno upozna sa Pravilima komentarisanja na web portalu Roosvaaj.rs i sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
MilošStanković
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.