Kako da vam ne krene voda na usta od same pomisli na miris koji ispunjava celu kuću kad baka pravi tulumbe... Danas smo tu da vratimo to sećanje, jer ćete u par kratkih i jednostavnih koraka naučiti da sami napravite desert koji retko ko ne obožava - tulumbe!
Sastojci:
Za testo:
- 400 ml vode
- 150 ml ulja
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica soli
- 1/2 kg brašna
- 5 jaja
Za sirup:
- 1,4 l vode
- 800 g šećera
- 1 srednji limun
Još će vam trebati i:
- 700 ml ulja
Priprema:
U prvom koraku, pripremite sirup kombinujući vodu, šećer i osvežavajući sok od limuna. Kuvajte ovu aromatičnu mešavinu dok ne proključa, a zatim smanjite vatru i ostavite da se krčka 15 minuta. Dok se sirup hladi, prelazite na drugi korak - pripremu testa. U posebnoj posudi, udružite vodu, blago ulje, šećer i prstohvat soli, pa postavite na šporet da proključa. Kada postignete ključanje, sklonite posudu sa šporeta i postepeno dodajte brašno uz neprestano mešanje. Važno je da mešate dok ne stvorite glatko i sjajno testo. Nakon što se testo ohladi, pažljivo dodajte jaja i mešajte dok ne dobijete kremastu konzistenciju. Sada dolazi zabavan deo - oblikovanje tulumbe. Zagrejte ulje u dubokom tiganju i oblikujte tulumbe, postepeno ih spuštajući u tople okolnosti ulja. Dok se tulumbe rumene, pripremite sirup tako što ćete ih pažljivo potapati u pripremljeni sirup od šećera i limuna. Nakon što tulumbe upiju ukus sirupa, dobro ih ohladite i poslužite kao pravu poslasticu.
Prijatno, uživajte!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.