Slatka pita sa grizom je ukusan desert koji se brzo priprema, a pruža bogat i kremast ukus. Jednostavno se pravi, bez mnogo sastojaka, a ukus će vas oduševiti
Sastojci:
- 8 listova tankih kora
- 100g putera
- 750ml mleka
- 200g šećera
- 150g griza
- 2 jaja + jedno žumance
- 2 kašike kukurznog skroba
- narendana korica lumuna
- kašičica vanila ekstrakta
- šećer u prahu, cimet
Priprema:
- Umutiti jaja sa šećerom, dodati griz pomešan sa skrobom i polako smesu spuštati u vrelo mleko. Žicom mešati 2-3 minuta dok se fil ne zgusne, zatim dodati vanilu, koricu od limuna i pola putera.
- Pleh premazati rastopljenim puterom i složiti četiri kore na dno posude, a prethodno svaku premazati rastopljenim puterom.
- Sipati topao fil na kore, lepo ga rasporediti pa prekriti sa preostalim korama, prethodno premazanih puterom. Pažljivo zavucite kore kako fil ne bi iscureo.
- Pitu peći 40 minuta na 170C, u unapred ugrejanoj rerni dok ne dobije zlatnu boju.
- Kad se pita ohladi, iseći na komade i posuti šećerom u prahu i cimetom.
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.