Prvi 63 pregleda 15. April 2025.

Recept za savršenu vaskršnju pogaču

canva

Običaji za Vaskrs nalažu da se za ručak pripremi pogača sa osveštanom vodicom. Neko se opredeli za lisnatu, neko za pamuk pogaču, a neko za onu najobičniju sa sodom bikarbonom

Potrebno je:

  • 250 ml mleka
  • 600 g pšeničnog brašna (tip 400)
  • 25 g kvasca (1 kocka)
  • 100 g maslaca
  • 2 jajeta
  • 1 kafena kašika šećera
  • 1 kafena kašičica soli
  • 1 kafena kašičica sirćeta

 | Author: canva canva

Priprema: 

  1. Rastvorite kvasac u toplom mleku, pa dodajte šećer i nekoliko kašika brašna, pa ostavite smesu 10 do 15 minuta, a onda dodajte maslac, jaje i sirće. Snažnim pokretima umesite testo.
  2. Dok mesite testo, dodajte so i postepeno brašno sve dok ne dobijete testo koje je i dalje lepljovo, ali dovoljno gusto da možete da ga prebacite na radnu površinu.
  3. Radnu površinu pobrašnjavite i stavite na nju dobijenu smesu, pa snažnim pokretima ruke mesite testo, kako se ne bi stvorile grudvice.
  4. Prekrijte testo kesom i vlažnom krpom i ostavite ga da odstoji oko sat vremena pa premesite pogaču.
  5. Pripremljeno testo oblikujte na željeni način.
  6. Umešenu pogaču premažite razmućenim jajetom i pospite susamom.
  7. Pogaču pecite 30 minuta na 200 °C, odnosno dok kora ne poprimi svoju karakterističnu zlatnu boju. 

Prijatno!

Tvoja reakcija?