Čuveni škotski keks datira još iz 16. veka, a s obzirom na to da sadrži dosta maslaca koji je i u to vreme bio na ceni, ovaj slatkiš se jeo samo u posebnim prilikama. Iako je maslac i dalje "malo skuplji", ovaj keks se danas jede tokom cele godine, a pravi se očas posla
Keksići su veoma jednostavni za pripremu, a vaši ukućani će biti oduševljeni ako odlučite da im pripremite ovu poslsasticu, piše Gloria.
Sastojci:
- 330g brašna
- 220g maslaca
- 100g šećera
Priprema:
- Brašno i šećer izmešajte pa dodajte maslac isečen na kocke. Mešajte sastojke dok ne dobijete smesu koju možete oblikovati u kuglu.
- Jufku testa podelite na dva jednaka dela. Ravnomerno utisnite svaki deo testa u dva zasebna plitka okrugla lima za pečenje koje ste prethodno namastili.
- Površinu testa izbockajte viljuškom pa stavite da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 160 stepeni na pola sata, dok ne dobiju lepu zlatnu boju.
- Pustite da se keks ohladi do kraja, pa ga secite na trouglove ili krugove. Pospite šećerom po želji.
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.