Kuvani paradajz je nešto bez čega se zima na našim prostorima ne može ni zamisliti, a kako se trudimo da zaboravimo eru konzervansa, sve više je onih koji se vraćaju tradicionalnoj pripremi zimnice izbegavajući ovaj štetni sastojak. Ako ostavljate zimnicu, predlažemo da isprobate ovaj sjajan recept
Sastojci:
- 6 kg paradajza
- 2 kašike soli
- 4 kašike šećera
- crni luk i ljute papričice
- celer, peršun, mirođija... ko šta voli
Priprema:
- Paradajz dobro oprati, očistiti i iseći na komade pa samleti u mašini koja odvaja kožicu.
- Kada ga sameljete, onda ih procedite paradajz u specijalnoj cediljki.
- Proceđen paradajz sipati u šerpu, dodati so i šećer i kuvati.
- Pustitit da provri, pa kuvati još 10-15 minuta.
- Zagrejati flaše u rerni, 10 minuta na 100 stepeni, pa vruć paradajz sipati u vruće flaše.
- Na svaku flašu staviti parče celofana koje ste potopili u alkohol ili rakiju, stegnuti gumicom i staviti zatvarač.
- Potom flaše uviti u peškire i pustiti ih 24 sata da se ohlade.
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.