Izgleda da je tikvica najpopularnije letnje povrće pored paradajza. Varijacija i specijaliteta sa tikvicama ima bezbroj, ali danas sa vama delimo jedan malo drugačiji recept, a u pitanju su punjene tikvice na grčki način
Iako vam se letovanje možda završilo, evo načina da se uz jednostavan ručak na trenutak vratite u Grčku, makar u mislima i čujete kako talasi udaraju u obalu...
Sastojci:
- 6 manjih tikvica
- 1 šolja pirinča
- 1 veći crveni luk, sitno iseckan
- 2 čena bijelog luka, sitno iseckana
- 2 paradajza, sitno iseckana
- 1/2 šolje maslinovog ulja
- 1/4 šolje sveže iseckanog peršuna
- 1/4 šolje sveže iseckane nane
- so i biber po ukusu
- 1 šolja pilećeg bujona
Priprema:
- Isijecite vrhove tikvica i pažljivo ih izdubite kašikom kako biste napravili prostor za punjenje nalik posudi.
- Zagrejte maslinovo ulje u tiganju i propržite crveni luk i beli luk dok ne postanu staklasti.
- Dodajte pirinač i paradajz, pa dinstajte još nekoliko minuta. Začinite solju, biberom, peršunom i nanom.
- Tikvice ounite pripremljenim nadevom i stavljajte ih u vatrostalnu posudu ili tepsiju.
- Prelijte punjene tikvice sa bujonom i pokrijte posudu aluminijumskom folijom.
- Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 45 minuta, a zatim otkrijte foliju i pecite još 15 minuta da tikvice postanu meke i zlatno smeđe.
- Poslužite uz grčki jogurt.
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.