Jagode važe za jedno od omiljenog voća u celom svetu, a kada sezona krene kod nas pa se pijace i marketi samo crvene od slatkih malih plodva, ideja nikada dosta kakav desert bismo mogli od njih da napravimo. Iako ih u ovom kolaču nema puno, verujte nam da mu baš one daju tu posebnu notu
Ovaj kolač je veoma ukusan i jednostavan za pravljenje, a kada ga jednom probate, on će postaviti standarde kada su u pitanju drugi kolači koje volite, pišecMissGastro.
Sastojci:
- 4 jaja
- 3/4 šoljice kristal šećera
- Pola šoljice rastopljenog maslaca
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 3/4 šoljlice glatkog brašna
- 2 šoljlice toplog mleka
- narezane jagode
- šećer u prahu
Priprema:
- Odvojite belanca od žumanaca pa zajedno sa šećerom mutite žumanca sobne temperature na srednjoj brzini oko 5 minuta. Umućenoj smesi dodajte ekstrakt vanile i maslac pa nastavite sa mućenjem dok se sve lepo ne sjedini.
- Dodajte brašno i mutite još minut na najmanjoj brzini i dodajte mleko.
- Sa strane umutite belanca u čvrst sneg pa ih polako špatulom sjedinite sa prethodno pripremljenim filom.
- U nauljen pleh dimenzija 20x 20cm sipajte masu i pecite oko 45 minuta u zagrejanoj rerni na 160 stepeni. Kolač je gotov onda kada dobije zlatnu koricu, a stranice počnu da se odvajaju od zidova pleha.
- Kolač dekorišite jagodama i pospite šećerom u prahu.
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.