Klasični recepti za kolače nikada neće izaći iz mode sve dok ima onih koji ih obožavaju i mogu da ih jedu u svim prilikama. Jedan takav kolač je i monte, zauvek omiljen među decom, ali i među starijima
Ovaj kolač se može pripremati i bez neke posebne prilike, kada jednostavno želite da se zasladite ili počastite svoje ukućane ukusnom poslasticom. Kako piše MissGastro, umesto da pečete biskvit, možete umesto njega koristiti i petit keks. tako ćete skratiti vreme pripreme, a dobićete podjednako dobru poslasticu!
Sastojci za biskvit:
- 4 jaja
- 6 kašika šećera
- 1 vanilin šećer
- 80 g brašna
- 20 g kakaa
- 1/2 praška za pecivo
- 50 ml ulja
- 50 ml mleka
- 100 ml čokoladnog mlijeka za preliti biskvit
Sastojci za belu kremu:
- 1l mleka
- 120g gustina
- 6 kašika šećera
- 180g omekšalog margarina
Sastojci za ganache:
- 200g crne čokolade
- 100g mlečne čokolade
- 350ml slatke pavlake
Priprema:
- Odvojite belanke od žumanaca pa belanke umutite u čvrst sneg dodajući postepeno jedno po jedno žumance i šećer. Smanjite brzinu miksera na najmanju pa dodajte mleko i ulje, a zatim i brašno i kakao pomešan sa praškom za pecivo.
- Nauljite pleh, stavite pek papir i izlijte masu u njega i stavite biskvit da se peče na u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15- 20 minuta. Nakon 15 minuta proverite čačkalicom da li je kolač pečen, ako je čačkalica čista, onda jeste, a ako nije, ostavite još par minuta.
- Ostavite biskvit da se ohladi pa tek onda odlepite pek papir i vratite kolač u pleh. Prelijte čokoladnim mlekom.
- Od mleka za fil odvojite 700ml pa stavite na vatru da prokuva zajedno sa šećerom. Preostalih 300ml pomešajte sa gustinom da dobijete ujednačenu masu bez grudvica.
- U kipuće mleko dodajte masu i mešajte par minuta neprestano na srednjoj temperaturi. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.
- Ohlađenoj kremi dodajte prerađeni margarin i lepo umešajte pa prelijte preko biskvita i ostavite da se hladi u frižideru.
- Slatku pavlaku stavite na ringlu da se ugreje, ali da ne provri. Dodajte izlomljenu čokoladu, promešajte da se sve istopi i sklonite sa vatre. Prohlađenu smesu preliti preko kolača i vratiti da se još ohladi.
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.