Prvi 242 pregleda 26. Mart 2025.

Posna makovnjača mekana kao duša i sutradan!

canva

Najlepše sećanje iz detinjstva jeste miris kolača koji se peku za vikend dok se mi igramo i željno iščekujemo da ih mama izvadi iz rerne i pospe šećerom u prahu. Jedan od tih mirisa svakako se odnosi na štrudlu obilno napunjenu makom kojoj niko ne može da odoli

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 20 g kvasca
  • 250 ml vode
  • 100 g šećera
  • 50 ml ulja
  • prostohvat soli

Za fil:

  • 200 g mlevenog maka
  • 5 kašika šećera
  • 2 kašike posnog margarina
  • vrela voda

 | Author: canva canva

Priprema:

  1. Pomešajte vodu, kvasac, šećer, so i ulje u jednoj većoj vanglici. Dobro promešajte, pa postepeno sipajte i brašno, pa umesite glatko testo koje se odvaja od zidova posude pa ga odmah podelite na četiri dela.
  2. U drugoj činiji pomešajte mak i šećer. Dodajte malo vrele vode, ali pazite da ne bude previše retko. Dodajte margarin i sve fino sjedinite.
  3. Na radnu površinu pospite malo brašna, pa razvucite testo u oblik pravogaunika i svaki deo testa premažite filom ravnomerno sve do ivica. Testo urolajte u rolat.
  4. Pleh obložite pek-apirom, pa poređajte rolate i premažite ih uljem.
  5. Štrudle pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 40 minuta.

Prijatno!

Tvoja reakcija?