Najlepše sećanje iz detinjstva jeste miris kolača koji se peku za vikend dok se mi igramo i željno iščekujemo da ih mama izvadi iz rerne i pospe šećerom u prahu. Jedan od tih mirisa svakako se odnosi na štrudlu obilno napunjenu makom kojoj niko ne može da odoli
Sastojci:
- 500 g brašna
- 20 g kvasca
- 250 ml vode
- 100 g šećera
- 50 ml ulja
- prostohvat soli
Za fil:
- 200 g mlevenog maka
- 5 kašika šećera
- 2 kašike posnog margarina
- vrela voda
Priprema:
- Pomešajte vodu, kvasac, šećer, so i ulje u jednoj većoj vanglici. Dobro promešajte, pa postepeno sipajte i brašno, pa umesite glatko testo koje se odvaja od zidova posude pa ga odmah podelite na četiri dela.
- U drugoj činiji pomešajte mak i šećer. Dodajte malo vrele vode, ali pazite da ne bude previše retko. Dodajte margarin i sve fino sjedinite.
- Na radnu površinu pospite malo brašna, pa razvucite testo u oblik pravogaunika i svaki deo testa premažite filom ravnomerno sve do ivica. Testo urolajte u rolat.
- Pleh obložite pek-apirom, pa poređajte rolate i premažite ih uljem.
- Štrudle pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 40 minuta.
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.