Prvi 212 pregleda 18. Februar 2024.

Pikantna piletina u susamu: Idealan ručak!

canva

Ako vam je potrebna ideja šta biste novo pripremili svojoj porodici za onaj ručak koji svi vole i kada su svi tu, evo sjajnog predloga. Ova pikantan piletina je sama po sebi preukusna, a susam joj daje poseban šmek koji retko ko može da odbije

Za ovaj pripremu ovog jela vam nije potrebno posebno kuhinjsko umeće, pa se sa njim možete snaći čak i ako ste amater u kuhinji, piše Ona.

 | Author: canva canva

Sastojci:

  • 800g piletine po izboru
  • 2 jajaeta
  • pola šolje kukuruznog brašna
  • prženi susam
  • 1 kašika ulja
  • malo vode
  • so 
  • začini po ukusu
  • pola kašičice sode bikarbone

Za sos:

  • pola šolje vode
  • pola šolje kečapa
  • pola šolje kečapa
  • 1 kašika kaukuruznog brašna
  • 2 kašike alkoholnog sirća
  • pola glavice crnog luka
  • 2 kašike soja sosa
  • ulje

 | Author: canva canva

Priprema:

  1. Piletinu isecite na komade željene veličine, pa u većoj činiji pomešajte sa vodom, sodom bikarbonom i soli. Promešajte da se meso natopi. Kada upije svu tečnost, ubacite ulupana jaja i mešajte dok i njih piletina ne upije.
  2. Piletini dodajte kukuruzno brašno i nastavite da mešate dok se brašno više ne bude videlo, već bude i ono upijeno. Na kraju dodajte ulje.
  3. Dok se ulje zagreva u tiganju, u činiji pomešajte kečap, vodu, šećer, sirće, kukuruzno brašno i soja-sos. Dobro promešajte i ostavite sa strane, za sos preko piletine.
  4. Piletinu pržite na vrelom ulju, ali neka svaki komad ima dovoljno mesta. Posle prženja, komade prebacite na tanjir sa ubrusom kako bi upio višak masnoća. Kada završite samesom, vratite komad po komad na drugo prženje, u istom ulju. Pržite ih toliko da im se pojavi hrskava korica i dok ne postanu zlatne boje, a uz povremeno mešanje. Ako se neki komadi slepe, odvojte ih varjačom. Piletinu opet prebacite na novi ubrus.
  5. U dubljem tiganj ugrejte ulje i ubacite sitno seckani crni luk. Pržite do pola minuta ili minuta sve dok ne pusti miris. Sos od kečapa koji ste pripremili ubacite u tiganj i pustite da se ugreje i dobije mehuriće. Promešajte ga s vremena na vreme sve dok ne počne da se zgušnjava. Kada se to desi, ubacite oceđenu piletinu i promešajte na srednjoj temperaturi ringle dok piletina cela ne bude obložena sosom.
  6. Ubacite susam koji ste prethodni prepekli i promešajte sa piletinom. Poslužite uz pire ili pirinač.

Prijatno!

Tvoja reakcija?