Patlidžan sa parmezanom je čuveno italijansko predjelo, ali jedovoljno obilan da bude samostalan obrok. Ipak, možete ga poslužiti i iz pirinač ili testeninu, ali i upariti sa jednostavnim prilogom od povrća kao što su brokoli, karfiol ili paradajz, tikvice na žaru...
Sastojci:
- 2 velika patlidžana
- 2 jajeta
- ¼ šolje mleka
- 1 ½ šolje prezla
- 1 ¼ šolje rendanog parmezana
- 2 kašičice origana
- 2 kašike svežeg majčine dušice
- ½ kašičice tucane crvene paprike
- ½ kašičice mlevenog ulja crnog bibera
- ½ kašičice morske soli
- biber
- maslinovo ulje
- 800 grama kuvanog soka od paradajza
- 2 velike loptice sveže mocarele, tanko isečene
- ⅓ šolje svežih listova bosiljka
Priprema:
- Umutite jaja i mleko, a u drugoj prezle, jednu šolju parmezana, origano, timijan, crvenu tucanu papriku, so i biber. Umočite kriške patlidžana u mešavinu jaja, a zatim u smesu sa prezlama.
- Stavite na pleh obložen pek papirom, pokapajte maslinovim uljem i pecite dok ne omekšaju i ne porumene na 200 stepeni.
- U pekaču rasporedite polovinu šolje soka od paradajza, potom jedan sloj od polovine pripremljenih patlidžana i prelijte još jednom šoljicom paradajza i polovinom mocarele. Ponovite postupak sa preostalim patlidžanom, mocarelom i preostalom marinadom.
- Kada izređate sav materijal, pospite odozgo preostalim parmezanom, pokapajte maslinovim uljem i pospite sa još nekoliko prstohvata morske soli.
- Pecite 20 minuta, dok se sir lepo ne otopi.
- Pospite svežim bosiljkom pre serviranja.
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.