Prvi 83 pregleda 12. Decembar 2024.

Pasta sa leblebijama u ukusnom sosu od paradajza!

canva

Leblebije su bogate i esencijalnim vitaminima, ali i mineralima kao što su gvožđe, magnezijum i kalcijum. Sa svojim niskim glikemijskim indeksom one doprinose i stabilnijim nivoima šećera u krvi nakon obroka pa nije ni čudo što se Italijani često opredeljuju za njih kada su paste u pitanju

Sastojci:

  • 1 glavica crnog luka
  • 2-3 čena belog luka
  • 1 struk praziluka
  • 1 šargarepa srednje veličine
  • 2 kašike paste od paradajza
  • Oko 300 g kuvanih leblebija ili 2 konzerve leblebija
  • 1 konzerva paradajz pelata
  • 1 kocka za supu od povrća + voda po potrebi
  • So i biber po ukusu
  • Začini: italijanska mešavina – origano, bosiljak, ruzmarin (ili od svakog po pola kašičice)
  • Oko 250 g suve paste
  • Maslinovo ulje

 | Author: canva canva

Priprema:

  1. Zagrejte u šerpi 2-3 kašike maslinovog ulja, pa na njemu propržite 3-4 minuta sitno iseckan crni luk. Dodajte sitno iseckan beli luk, malo bibera i italijansku mešavinu začina. Nakon 1-2 minuta dodajte i na tanko iseckan praziluk, pa sve zajedno još kratko propržite.
  2. Proprženom luku dodajte pastu od paradajza, a zatim i jednu narendanu šargarepu. Dinstajte povrće uz dolivanje malo vode 10-ak minuta da omekša.
  3. Dodajte sadržaj jedne konzerve paradajz pelata, pa dolijte preko i šolju vode i izdrobite kocku za supu od povrća. Odmah možete dodati i kuvane leblebije.
  4. Leblebije kuvajte u sosu od paradajza i povrća 10-15 minuta uz dolivanje po malo vode, a pred kraj posolite po ukusu i dodajte još začina po potrebi.
  5. Sa strane skuvajte pastu u posoljenoj vodi po uputstvu sa pakovanja.
  6. Kada je sos skuvan sklonite ga sa vatre i štapnim mikserom usitnite deo leblebija. Tako će sos postati kremast, a onda u njega ubacite oceđenu skuvanu pastu i promešajte.

Prijatno!

Tvoja reakcija?