Leblebije su bogate i esencijalnim vitaminima, ali i mineralima kao što su gvožđe, magnezijum i kalcijum. Sa svojim niskim glikemijskim indeksom one doprinose i stabilnijim nivoima šećera u krvi nakon obroka pa nije ni čudo što se Italijani često opredeljuju za njih kada su paste u pitanju
Sastojci:
- 1 glavica crnog luka
- 2-3 čena belog luka
- 1 struk praziluka
- 1 šargarepa srednje veličine
- 2 kašike paste od paradajza
- Oko 300 g kuvanih leblebija ili 2 konzerve leblebija
- 1 konzerva paradajz pelata
- 1 kocka za supu od povrća + voda po potrebi
- So i biber po ukusu
- Začini: italijanska mešavina – origano, bosiljak, ruzmarin (ili od svakog po pola kašičice)
- Oko 250 g suve paste
- Maslinovo ulje
Priprema:
- Zagrejte u šerpi 2-3 kašike maslinovog ulja, pa na njemu propržite 3-4 minuta sitno iseckan crni luk. Dodajte sitno iseckan beli luk, malo bibera i italijansku mešavinu začina. Nakon 1-2 minuta dodajte i na tanko iseckan praziluk, pa sve zajedno još kratko propržite.
- Proprženom luku dodajte pastu od paradajza, a zatim i jednu narendanu šargarepu. Dinstajte povrće uz dolivanje malo vode 10-ak minuta da omekša.
- Dodajte sadržaj jedne konzerve paradajz pelata, pa dolijte preko i šolju vode i izdrobite kocku za supu od povrća. Odmah možete dodati i kuvane leblebije.
- Leblebije kuvajte u sosu od paradajza i povrća 10-15 minuta uz dolivanje po malo vode, a pred kraj posolite po ukusu i dodajte još začina po potrebi.
- Sa strane skuvajte pastu u posoljenoj vodi po uputstvu sa pakovanja.
- Kada je sos skuvan sklonite ga sa vatre i štapnim mikserom usitnite deo leblebija. Tako će sos postati kremast, a onda u njega ubacite oceđenu skuvanu pastu i promešajte.
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.