Palčinke u vinskom šatou su desert koji se na prostorima bivše Jugoslavije jeo u maltene svim restoranima, a onda je ta posllastica pala u zaborav zbog komplikovane pripreme... Možda i nije baš tako
Sastojci:
- 4 palačinke
- 8 kašika mlevenih oraha
- 4 kašike kristal šećera
Za šato:
- 2 jaja
- 3 pune kašike šećera
- 4 supene kašike belog vina
Priprema:
- Palačinke nafilujte mešavinom oraha i šećera, i složite ih na dva tanjira.
- Žumance odvojte od belanceta pa od belanaca umutite čvrst sneg od belanaca sa jednom kašikom šećera.
- Posebno umutite žumanca sa šećerom, a onda ih kuvajte na pari, uz konstantno mućenje mikserom. Kada krem počne da se zgušnjava, dodajte belo vino i nastavite mućenje dok ne dobijete krem gustine smese za palačinke. Sklonite sa vatre i nastavite mućenje dok se krem ne prohladi, otprilike na temperaturu tela. Dodajte u krem umućena belanca i mešajte drvenom kašikom dok se ne sjedini.
- Šato bogato sipajte preko palačinki, pospite mlevenim orasima i poslužite odmah.
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.