Čokoladni espresso cheesecake je ukusna poslastica koja spaja bogate arome kafe i čokolade sa svilenkastom teksturom kremastog cheesecakea. Ako tražite slatkiš koji će zadovoljiti vašu čežnju za šećerom, ali istovremeno i zadovoljiti vašu ljubav prema kafi i čokoladi, ovaj recept je definitivno prava stvar za vas!
Sastojci:
Za koru:
- 1 obični oreo kolačići pune veličine, izmrvljeni u sitne mrvice
- 8 kašika neslanog putera, rastopljenog
- pola kašičice espreso praha
Za fil:
- 400 grama gorko-slatke čokolade, grubo seckane
- jedna i po kašičice espreso praha
- 700 grama punomasnog krem sira, na sobnoj temperaturi
- 200 grama granulisanog šećera
- 50 grama braon šećera
- 1 kašika kakao praha
- jedna i po kašičice ekstrakta vanile
- 200 grama slatke pavlake, na sobnoj temperaturi
Za Espresso Ganache:
- 230 grama poluslatke čokolade, sitno iseckane
- 350 grama slatke pavlake
- 60 grama neslanog putera, na sobnoj temperaturi, isecite na kockice
- 1 kašičica espreso praha
Postupak:
Lagano podmažite dno i stranice kalupa od 25 centimetara. U velikoj posudi pomešajte mrvice Oreo kolačića, rastopljeni puter i espreso prah. Dobro izmešajte da se sjedini. U pripremljenu tepsiju utisnite koru, pritiskajući je čvrsto u sredini i blago prema gore sa strana. Stavite koru u zamrzivač dok pripremate fil. Kako biste napravili fil espreso čizkejka napunite srednju šerpu vodom do jedne trećine i ostavite da lagano vri na srednjoj vatri. Stavite vatrostalnu posuu koja će dobro stati na vrh tiganja, ali neće dodirivati vodu koja ključa, na vrh tiganja. Smanjite vatru i dodajte iseckanu čokoladu u činiju iznad šerpe. Zagrevajte dok se čokolada potpuno ne otopi, povremeno mešajući silikonskom lopaticom. Sklonite lonac sa vatre, ostavljajući činiju sa čokoladom iznad vrele vode. Umešajte espreso prah. Ostavite na stranu dok ne bude potrebno. U posudi procesora za hranu (ili blendera velike snage), izmiksajte krem sir dok ne postane potpuno gladak, stružući sa strane činije po potrebi, oko 2 minuta. Dodajte oba šećera i kakao prah i umutite. Dodajte vanilu i slatku pavlaku i mešajte dok se ne sjedine, oko 20 sekundi. Premešajte čokoladu dok se ne sjedini.
Izvadite činiju iz procesora za hranu i pomoću gumene lopatice nekoliko puta promešajte fil da biste bili sigurni da je ravnomerno izblendano. Izvadite koru iz zamrzivača. Stavite fil preko kore i zagladitie vrh. Prebacite kolač u frižider da se hladi najmanje 6 sati. Kako biste napravili čokoladni ganaš dodajte seckanu čokoladu u srednju posudu. Nakon toga, u malom tiganju na srednjoj vatri, lagano kuvajte fil. Sipajte polovinu fila na komadiće čokolade i ostavite 2 minuta. Penilicom počnite da ubacujete otopljenu čokoladu u fil. Polako dodajte preostali fil i nastavite da pažljivo mutite dok ne postane gladak i sjajan. Dodajte puter i mešajte lopaticom dok se puter potpuno ne otopi. Ubacite espreso prah. Smeša će biti tamna i sjajna. Stavite pola šolje ganaša u malu posudu i ostavite je na stranu dok ne bude potrebno. Ohlađeni kolač prelijte preostalim ganašom. Ostavite na stranu dok se ganaš ne stvrdne, oko 1 sat. Ostružite preostali ganaš u vreću sa zvezdastim vrhom. Stavite zvezdice oko ivice kolača i na svaku zvezdicu stavite nekoliko zrna espresa (ovo je sve opcionalno i dekorativno). Da biste poslužili, isecite kolač od sira oštrim nožem sa tankim sečivom, obrišite nož između svakog reza. Čuvati pokriveno, u frižideru.
Prijatno!
Obožavaš da pevaš? Sanjaš o nastupu na velikoj sceni? Vreme ti je da se prijaviš na novi muzički show Superstar. Osvoji nagradu od 50.000 eura i pokaži šta znaš!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.