Ukoliko se nalazite među ljubiteljima sočnih i kremastih poslastica, onda je ovo pravi recept za vas! Nakon obilnog božićnog ručka, ovakva lagana torta će biti pun pogodak!
S bzirom da se ova torta pravi za manje od pola sata, ne sumnjamo da ćete je osim za Božić spremati i češće, zapravo kad god vam se jede neko ovakvo savršenstvo...
Sastojci:
Za koru:
- 2 jaja
- 8 g vanilin šećera
- 100 g kristal šećera
- 50 ml suncokretovog ulja
- 50 g maslaca
- 340 g brašna
- 10 g praška za pecivo
Za kremu:
- 200 g kompota od breskvi (oceđeni)
- 400 ml mleka
- 10 g vanilin šećera
- 1 žumance
- 3 kašike šećera
- 4 gustina
- 200 ml slatke pavlake
- listići badema
Priprema:
1. U velikoj činiji pomešati jaja, vanilin šećer, šećer i ulje i dobro promešati mutilicom pa dodati maslac i nastaviti mešanje. Zatim dodati brašno i prašak za pecivo pa rukama zamesiti testo.
2. Od testa odvojiti deo i napraviti jufku veličine šake, umotati prozirnom folijom pa staviti da odstoji 20 minuta u zamrzivaču.
3. Namašćeni okrugli kalup prečnika 24 cm obložiti preostalim testom po dnu i samo malo po rubu.
4. Breskve iseći na kockice. U lonac sipati mleko, vanilin šećer, žumance i 3 kašike šećera, a zatim dodati 4 kašike gustina pa sve promešati mutilicom kako bi se dobila fina krema. Nakon toga dodati slatku pavlaku pa sve dobro umutiti. Dodati seckane breskve i dobro ih sjediniti sa kremom.
5. Prebaciti kremu na testo u kalupu pa zagladiti. Po kremi narendati testo iz zamrzivača pa posuti listiće badema. Pećii u zagrejanoj rerni na 180-200 stepeni oko 25 minuta. Pečenu tortu po želji posuti šećerom u prahu.
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.