Septembar je i vreme pripreme zimnice već dolazi, a ono što se u srpskim domovima obavezno sprema jeste pekmez. Bilo da volite kajsije, jagode ili šljive, recept je uglavnom isti kao i procedura pripreme
Potrebni sastojci:
- 5 kg šljiva
- 1 kg šećera ili po ukusu
Priprema:
- Šljive dobro oprati, povaditi koštice i stavljati u šerpu u kojoj će se kuvati. Na pola mere iscepanih šljiva pospite pola mere šećera. Preko stavite ostatak šljiva, pa preko njega i ostatak šećera. Rernu zagrejte na 200 stepeni.
- Stavite u rernu, skroz dole. Dva sata se pecite na 200 stepeni, mešajte na pola sata. Posle dva sata smanjite temperaturu na 150, pa kuvajte još sat i po. Potrebno je oko tri i po sata do željene gustine.
- Pazite samo da ne zagori i da tog safta ne ostane premalo, jer će se pekmez dodatno zgusnuti kada se bude hladio.
- Kada se pekmez skuvao, otvorite rernu da se ohladi do 100 stepeni. Stavite tegle u pleh i poklopce i držite u rerni na 100 stepeni 15 – 20 minuta. Izvadite iz rerne, punite tegle i vratite u rernu na 100 stepeni još sat vremena, a može i malo duže. Kada izvadite iz rerne tegle sa pekmezom, odmah ih tako vrele zatvarajte. Stegnite i ostavite da se ohlade. Čuvati na suvom i tamnom mestu do konzumiranja.
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.