Prvi 445 pregleda 17. April 2023.

Mikije: Tačkice na licu koje možete ukloniti uz ovaj trik!

Iako veoma čest, milije predstavljaju problem sa kožom o kome se najređe govori. One se pojavljuju niotkuda i to oko očiju, a liče na mlečno bele kvržice koje izgledaju slično bubuljicama. Međutim, iako su slične, milije ne treba cediti

Gotovo neprimetne "mrljice" oko očiju kojih nekada i nismo svesni dok se dobro ne zagledamo u ogledalo, veoma su dosadan, ali potpuno bezopasan kozmetički problem. Ako vas ovaj prizor nervira i želite da uklonite ove "goste" sa svog lica, tu smo da vam pomognemo. 

Estetičari Mariam Zamani i Mariam Abbas dale su neke informacije o milijama i kako ih treba ukloniti, piše Popsugar.

Šta su milije?

U celini gledano, milije su benigne keratinskeciste koje se nalaze ispod gornjeg sloja kože pa se pojavljuju kao kvržice na licu. Iako nisu opasne, mogu uticati na samopouzdanje. Mogu biti neugodne, ali najvažnije je da nisu zarazne. One se pojavljuju na delovima lica koji su suvlji, kao što su predeo oko očiju, slepoočnice i jagodice. 

 | Author:

Ponekad se može desiti da ih pomešate sa bubuljicama, a to se dešava uglavnom kada ih prvi put oučite na svom licu. Osnovna razlika između milija i bubuljica je ta što milije predstavljaju pomenute ciste, dok su bubuljice skup mrtvih ćelija, masnoće i prljavštine. Milije se na licu, za razliku od bubuljica, pojavljuju uglavnom u grupicama.

Zašto nastaju milije?

Milije nastaju zbog nakupljanja proteina kože koji se hvata uispod njene površine, a zove se keratin. On se proizvodi vipe u suvoj koži jer ona ne proizvodi dovoljno prirodnih ulja. S obzitom na to, milije s epojavljuju u pomenutim delovima lica jer u njima ne postoje lojne žlezde. Iz tog razloga ne treba koristiti masne kreme na ovom području. 

 | Author:

Dešava s ei to da se bebe rađaju sa milijama koje se gube u narednim mesecima. Kod odraslih se uglavnom pojavljuju nakon oštećenja kože usled opekotina, zračenja ili upotrebe agresivne kozmetike.

Kako ukloniti milije?

Pravilo broj jedan kaže da milije nikako ne treba cediti jer one ne sadrže tečnost pa bi njihovo istiskanje napravilo više štete nego koristi. Ono što stručnjaci savetuju jeste svakodnevna upotreba pilinga sa salicilnom kiselinom kako bi koža ostala sveža. Još jedan nezaobilazan korak jeste sredstvo za čišćenje lica bez parabena i uvođenje retinola za negu kože. 

Ukoliko vam ovo ne pomogne, možda bi trebalo da posetite kozmetičara. Iako mogu same da se povuku, ponekad je potrebno ukloniti ih zahvatom. kako bi se izbegle infekcije, ove tretmane treba da rade samo edukovane osobe, a za to postoji nekoliko mogućnosti.

Tvoja reakcija?